MENIU

Război în Ucraina, ziua 480: Luptele grele continuă. Rusia a lansat sâmbătă 37 de atacuri aeriene asupra Ucrainei - LIVE TEXT

Război în Ucraina / Foto: Profi Media

Luptele grele continuă, iar Rusia a lansat sâmbătă 37 de atacuri aeriene asupra Ucrainei, conform Armatei de la Kiev. La Sankt Petersburg, Vladimir Putin s-a întâlnit cu lideri africani veniţi să vorbească despre pace, cărora le-a arătat un proiect parafat al unui tratat cu Ucraina.

UPDATE 23:11 - Circa 32.000 de bărbaţi care au fost recrutaţi în închisorile din Rusia pentru 'serviciul militar' în Ucraina s-au întors acasă, a declarat duminică şeful grupului privat de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, citat de dpa.

UPDATE 22:28 - Avertisment emis în Nikolaev privind contaminanții descoperiți în apă. Cetățenii sunt îndemnați să nu folosească apa din regiunea sudică pentru băut șsă nu înoate sau să pescuiască. De asemenea, autoritățile din regiunea Odesa au închis plajele din motive de sănătate, relatează CNN.

Prăbușirea devastatoare a barajului Kahovka și inundațiile ulterioare din sudul Ucrainei au transformat râul Dnipro și litoralul Mării Negre într-o „groapă de gunoi și un cimitir de animale”, potrivit autorităților ucrainene.

UPDATE 21:50 - Moscova a informat duminică despre lupte violente pe trei secţiuni ale liniei frontului în Ucraina, la o zi după ce a primit o misiune de pace africană, care nu a suscitat entuziasm nici în Rusia şi nici în Ucraina, potrivit Reuters.

Un responsabil istalat de Rusia a declarat că forţele ucrainene au cucerit Piatihatki, un sat din regiunea Zaporojie (sud), şi a ocupat poziţii acolo sub focul artileriei ruse.

"Atacurile" în valuri ale "inamicului au dat rezultate, în pofida pierderilor uriaşe", a declarat responsabilul citat, Vladimir Rogov, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Ministerul rus al Apărării nu a făcut nicio menţiune la Piatihatki în buletinul său zilnic, declarând că forţele sale au respins atacurile ucrainene pe trei secţiuni ale liniei frontului (ce se întinde pe 1.000 km). Într-o declaraţie separată, grupul \"Vostok\" al forţelor ruse susţine că ucrainenii nu au reuşit să preia aşezarea.

Reuters nu a fost în măsură să verifice în mod independent aceste informaţii de pe câmpul de luptă.

UPDATE 19:20 - Rusia îşi prezintă eşecurile drept succese, a apreciat duminică ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, într-o reacţie la declaraţia făcută anterior de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit căruia obiectivul "demilitarizării" Ucrainei a fost "în mare parte atins", transmite EFE.

"Aşa cum am spus, Rusia poate transforma orice eşec într-o victorie", a scris Kuleba într-un mesaj pe Twitter.

UPDATE 16:30 - Autorităţile din regiunea sudică ucraineană Odesa au închis plajele, deoarece calitatea înrăutăţită a apei - cauzată în parte de prăbuşirea barajului Nova Kahovka - reprezintă o "ameninţare reală" pentru locuitorii din zonă, relatează CNN.

UPDATE 14:04 - Liderul rus Vladimir Putin a lăsat să se înţeleagă că ar avea informaţii că şeful Armatei Ucrainei, generalul Valeri Zalujnîi, s-ar afla în străinătate, scriu agenţiile ruse de presă. Fragmentul de declarație a lui Putin a fost postat duminică pe Telegram de Pavel Zarubin, unul dintre propagandişii Kremlinului. Încă din luna mai, propaganda rusă a transmis insistent că doi șefi ai Armatei ucrainene, între care Valeri Zalujnîi, ar fi fost „lichidați”, iar Ucraina a dezmințit.

UPDARE 13:33 - Un oficial numit de ruşi a recunoscut că forţele ucrainene au eliberat satul Piatîhatkî din regiunea Zaporojie, conform Reuters. Este prim localitate recucerită de Ucraina pe frontul respectiv din sud, de la începutul contraofensivei din această lună.

Vladimir Rogov, a cărui funcţie nu este precizată de Reuters, a declarat că ucrainenii îşi întăresc acum poziţiile, sub focul artileriei ruse: „Ofensivele în valuri ale inamicului au dat rezultate, în ciuda pierderilor enorme”. El a mai spus că în regiune se dau în continuare lupte grele.

UPDATE 13:08 - Dovezile sugerează că distrugerea uriaşului baraj de la Nova Kakhovka, într-o zonă din Ucraina controlată de Rusia, este rezultatul unei explozii declanşate de ruşi, scrie The New York Times, care citează ingineri şi experţi genişti, conform Reuters.

UPDATE 12:06 - Europa îşi va intensifica eforturile de a livra arme şi muniţii pentru a ajuta Kievul să organizeze contraofensiva împotriva armatei ruse care i-a invadat teritoriul la începutul anului 2022, a declarat comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, într-un interviu acordat publicaţiei Le Parisien Dimanche, relatează Reuters, conform News.ro.

UPDATE 11:42 - Rusia a pierdut 219.820 de militari în Ucraina de la începutul invaziei sale, conform datelor transmise duminică de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Pierderile pe care ucrainenii le-ar fi provocat rușilor în ultima zi: 650 de soldați, 7 tancuri, 23 de alte blindate de luptă, 13 de tunuri, 14 diferite vehicule, 2 elicoptere.

UPDATE 08:18 - Autorităţile ucrainene au anunțat 16 morţi şi 31 de persoane date dispărute, în urma distrugerii barajului Kahovka de pe fluviul Nipru, săptămâna trecută, scrie AFP. „Au murit 16 persoane: 14 în regiunea Herson şi două în regiunea Nikolaiev. 31 de persoane sunt în continuare date dispărute”, a anunțat Ministerul de Interne ucrainean.

La rândul său, Rusia a crescut sâmbătă la 29 numărul morţilor în inundaţiile din zonele pe care le controlează în sudul Ucrainei, în urma distrugerii barajului Kahovka.

UPDATE 08:16 - Secretarul de stat american Antony Blinken a ajuns, duminică, la Beijing, fiind primul diplomat american de rang înalt care vizitează China în ultimii cinci ani, pe fondul unor relaţii bilaterale îngheţate şi al unor perspective slabe pentru orice progres în ceea ce priveşte lunga listă de dispute dintre cele mai mari două economii ale lumii, scrie Reuters.

În timpul vizitei sale, se aşteaptă întâlnirea cu ministrul de externe Qin Gang, cu cel mai înalt diplomat chinez Wang Yi şi, posibil, cu preşedintele Xi Jinping, încercând să stabilească niște canale de comunicare durabile pentru a se asigura că rivalitatea strategică dintre cele două ţări nu degenerează în conflict.

Înainte de a pleca la Beijing, Blinken a declarat că deplasarea sa are trei obiective principale: stabilirea unor mecanisme de gestionare a crizelor, promovarea intereselor SUA şi ale aliaţilor şi discutarea directă a preocupărilor aferente şi explorarea domeniilor de potenţială cooperare: „Dacă vrem să ne asigurăm, aşa cum facem, că competiţia pe care o avem cu China nu se transformă în conflict, locul de unde începi este comunicarea”.

Mai multe articole despre:
rusia ucraina nato razboi statele unite occident