MENIU

Război în Ucraina, ziua 444. Îngrijorări legate de contraofensiva ucraineană - LIVE TEXT

Forțele ucrainene au obținut câștiguri la nord-vest de Bakhmut în zona dintre Bohdanivka și Berkhivka, unde imaginile arată trupe ruse care fug de focul de artilerie ucraineană.

UPDATE 18:00 - Zelenski se întâlneşte cu Papa Francisc la Vatican
Preşedintele ucrainean, Volodymyr Zelenskiy , s-a întâlnit cu Papa Francisc la Vatican, care a declarat la sfârşitul lunii aprilie că Sfântul Scaun este implicat într-o misiune de pace pentru a pune capăt războiului cu Rusia.

UPDATE 17:00 - Două avioane ruseşti şi două elicoptere au fost doborâte
Corespondentul străin al Guardian, Luke Harding, raportează de la Kiev, că patru aeronave ruseşti s-au prăbuşit în ceea ce pare a fi o zi dezastruoasă pentru aviaţia rusă.

Canalele Telegram din Moscova au raportat că un avion de război SU-35 a fost doborât şi el, împreună cu un al doilea elicopter Mi8.

Un alt elicopter militar s-a prăbuşit vineri în Crimeea. Nu a fost clar dacă cele două avioane şi două elicoptere au fost doborâte sâmbătă din cauza focului prietenesc tras de ruşi sau dacă ucrainenii i-au vizat cu rachetele de rază lungă. 

UPDATE 16:00 - Ucraina recâştigă cel puţin 1 km în Bakhmut
Ucraina a recâştigat cel puţin un kilometru de teritoriu în estul oraşului Bahmut,  pe fondul unei presupuse retrageri a Rusiei din zonă.

Potrivit The Guardian, în ultimele patru zile, trupele ruse din a 72-a brigadă separată s-au retras posibil „în ordine haotică” din poziţiile lor de pe flancul sudic al operaţiunii Bakhmut, a declarat Ministerul Apărării al Regatului Unit.

Mişcarea, conform informaţiilor britanice, a reflectat „lipsa severă de unităţi de luptă credibile” a Moscovei.  

UPDATE 15:00 Italia va asigura Kievului ajutor militar până când se va ajunge la o pace dreaptă
Italia, în colaborare cu principalii Aliaţi, va continua să ofere sprijinul necesar, inclusiv sprijinul militar, astfel încât să se poată ajunge la o pace justă pentru Ucraina, care poate exista doar dacă Rusia încetează ostilităţile. Sunt cuvintele pe care premierul italian Giorgia Meloni le-a exprima în conversaţia de azi avută cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. În acelaşi timp, se explică, Italia va continua să susţină o aplicare riguroasă a sancţiunilor care reprezintă unul dintre principalele instrumente împotriva agresorului rus, alături de cele financiare şi militare, pentru a pune capăt ostilităţilor.

UPDATE, ora 14:00 - Italia sprijină pe deplin Ucraina în rezistența sa împotriva invaziei Rusiei, a declarat șeful statului italian, primindu-l sâmbătă la reședința sa de la Roma pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, informează Reuters.

„Este o onoare să vă avem aici, la Roma", i-a spus președintele Sergio Mattarella lui Zelenskiy în declarații difuzate de televiziunea italiană.

„Am cerut să vă întâlnesc din nou după conversația noastră de acum câțiva ani, deși în această situație diferită, suntem pe deplin alături de dumneavoastră", a spus Mattarella.

UPDATE, ora 9:40 - Informații militare britanice arată o retragere dezodronată a forțelor ruse din sudul orașului Bahmut

Forţele ruse s-au retras în dezordine de pe poziţii la sud de oraşul ucrainean Bahmut, arată informaţiile serviciilor militare britanice, prezentate sâmbătă de Ministerul apărării de la Londra.

În buletinul informativ zilnic al instituţiei, preluat de Reuters, se afirmă că forţele ucrainene au avansat cu cel puţin un kilometru.

"Zona are o anumită importanţă tactică, deoarece era un cap de pod rusesc pe malul vestic al canalului Doneţ-Donbas, care marchează linia frontului în unele părţi din acest sector", relevă informaţiile actualizate. 

Oficialii ucraineni și americani au declarat că forțele ucrainene nu au început contraofensiva planificată. 

Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Malyar, a declarat pe 12 mai că forțele ucrainene desfășoară în continuare operațiuni defensive, care includ uneori contraatacuri și alte acțiuni active nespecificate. 

Un înalt oficial militar american și un înalt oficial occidental au declarat pe 12 mai că forțele ucrainene au început să desfășoare operațiuni de „configurare” înaintea contraofensivei. Rapoartele occidentale pe acest subiect contrazic în mod deosebit sursele ruse, dintre care multe au susținut că oficial contraofensiva este în desfășurare.

Înalți oficiali ruși au propus o serie de măsuri interne de represiune și cenzură în timpul Forumului juridic internațional de la Sankt Petersburg din 11 mai. 

Tema forumului s-a concentrat pe incriminarea „rusofobiei”, o măsură pe care a propus-o președintele Consiliului pentru Drepturile Omului din Rusia, Valery Fadeev și Ministrul adjunct al Justiției Andrey Loginov și Ombudsmanul rus Tatyana Moskalkova au susținut. 

Moskalkova a definit rusofobia ca o „ideologie mizantropică”, iar un deputat al Dumei de Stat a susținut că mandatele de arestare ale Curții Penale Internaționale pentru oficiali ruși pentru răpirea copiilor ucraineni în Rusia este un exemplu de „rusofobie”. Ministrul adjunct al Justiției, Oleg Sviridenko, a anunțat extinderea legii împotriva „agenților străini” pentru a include o secțiune care sancționează „terții” pentru că îi ajută pe agenți străini să încalce legea rusă, scrie adevarul.ro. Președintele Comitetului de Investigație al Rusiei, Alexander Bastrykin, i-a cerut președintelui Curții Constituționale a Rusiei, Valery Zorkin, să caute modalități de stabilire a unei ideologii de stat nespecificate în Constituția Rusiei, despre care Bastrykin a susținut că ar cere Dumei să adopte o nouă constituție, mai degrabă decât să treacă un amendament. 

Ministrul rus al Justiției Konstantin Chuichenko a susținut propunerea lui Bastrykin, dar Zorkin a remarcat că actuala constituție conține un set de valori care pot „permite societății civile să se conecteze”. Introducerea unor astfel de propuneri de către înalți oficiali ruși indică faptul că Kremlinul ar putea evalua reacția spațiului informațional la măsurile de represiune sporite și să stabilească condiții pentru consolidarea pe termen lung a acestor măsuri.