Război în Ucraina, ziua 282: Putin, tot mai singur în campania din Ucraina. Cum se pregătesc combatanții pentru iarna rusească - LIVE TEXT
Evoluția ultimelor acțiuni militare sugerează că armata rusă se pregătește mai degrabă de o rezistență pe timpul iernii, decât de o contraofensivă, arată ultimele analize ale strategilor occidentali. În plan diplomatic se vorbește de o izolare tot mai mare a liderului rus Vladimir Putin de alte puteri autocrate precum China, Iran și chiar Belarus.
UPDATE 16:50 - Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) speră să ajungă la un acord cu Rusia şi Ucraina pentru crearea unei zone de protecţie la centrala nucleară Zaporojie până la sfârşitul anului, a declarat şeful organismului ONU de supraveghere nucleară.
UPDATE 14:30 - Cancelarul german Olaf Scholz l-a îndemnat vineri pe președintele rus Vladimir Putin să găsească o soluție diplomatică la conflictul din Ucraina cât mai curând posibil, „inclusiv o retragere a trupelor rusești", a precizat purtătorul de cuvânt al lui Scholz, citat de Reuters.
„Cancelarul a condamnat în special atacurile aeriene rusești împotriva infrastructurii civile din Ucraina și a subliniat hotărârea Germaniei de a sprijini Ucraina pentru a-și asigura capacitatea de apărare împotriva agresiunii rusești", a adăugat purtătorul de cuvânt.
Cei doi lideri au discutat timp de o oră și au convenit să rămână în contact, potrivit acestuia.
UPDATE 14:06 - Ucrainenii ar putea să scape în curând de problemele legate de energie. O companie turcă a dezvăluit că este în discuții pentru a trimite nave în Ucraina, care să furnizeze energie electrică în timp ce Rusia atacă infrastructura civilă.
Compania, care deține cea mai mare flotă de astfel de nave din lume, va trimite ambarcațiuni în portul Odesa. Trei nave ar putea furniza suficientă energie care să alimenteze până la 1 milion de case la putere maximă. În principiu, centralele plutitoare ar fi suficiente pentru a acoperi deficitul cauzat de distrugerea transformatoarelor din sudul Ucrainei. Dacă se va ajunge la un acord, implementarea va dura de la una la două luni.
UPDATE 13:00 - Kremlinul a respins, vineri, condiţiile menţionate cu o zi înainte de preşedintele american Joe Biden, care s-a declarat gata să discute cu omologul său rus Vladimir Putin dacă acesta din urmă îşi retrage trupele din Ucraina pentru a pune capăt conflictului.
UPDATE 10:30 - Forțele ruse au lovit în mod repetat, în timpul nopții, orașul Zaporojie din sudul Ucrainei, transmite The Guardian. Primarul din Zaporojie Anatoli Kurtev a anunțat atacul pe Telegram în această dimineață.
„Drept rezultat al atacului, clădirea lovită a luat foc. Unda de șoc a distrus ferestrele caselor din apropiere”.
Kurtev a spus că serviciile de urgență sunt la fața locului și nu există date despre victime.
Șeful administrației din Zaporojie, Oleksandr Starukh, a publicat o actualizare pe Telegram în această dimineață, scriind: „În această noapte, inamicul din nou a lansat un atac cu rachetă asupra Zaporojie. Scopul său a fost distrugerea infrastructurii industriale și energetice a centrului regional. Drept rezultat, a izbucnit un incendiu. Potrivit datelor disponibile, nu sunt victime”.
UPDATE 10:00 - Președintele american Joe Biden este „gata să discute” cu omologul său rus, Vladimir Putin, dar „numai dacă există un interes concret din partea sa pentru a pune capăt războiului din Ucraina”, anunță Corriere della Sera.
UPDATE 9:15 - Rusia a testat, vineri, un nou sistemul de apărare antirachetă, a anunțat Ministerul Apărării, potrivit Reuters.
Potrivit sursei citate, lansarea a avut loc în poligonul de testare Sary Shagan din Kazahstan și a fost un succes. Detalii despre noul sistem de apărare antirachetă nu au fost însă făcute publice.
UPDATE 8:00 - Forțele ruse au continuat eforturile de apărare împotriva operațiunilor de contraofensivă ucrainene de-a lungul liniei Svatove-Kremina, notează în cea mai recentă analiză zilnică a Institutului pentru Studiul Războiului.
- Trupele Moscovei au continuat să obțină câștiguri minime în jurul Bahmut și să desfășoare operațiuni ofensive în zona orașului Avdiivka.
- Forțele ruse au continuat să desfășoare măsuri defensive și să deplaseze personal pe malul estic al fluviului Nipru în regiunea Herson.
- Mișcările militare rusești din regiunea Zaporojie pot sugera că forțele rusești nu pot apăra zonele esențiale pe fondul intensificării loviturilor ucrainene.
- Armata lui Putin păstrează rezerve în Crimeea pentru a sprijini operațiunile defensive din Oblastul Zaporojie și de pe malul estic al Niprului.
- Constrângerile financiare ale Kremlinului continuă să alimenteze neliniștea internă.
- Apar noi dovezi privind continuarea mobilizării parțiale, în condiții de moral scăzut și rater ridicate de dezertare în rândul trupelor rusești.
UPDATE 7:15 - Președintele belarus Alexander Lukașenko continuă să creeze condiții pentru a rezista presiunii rusești de a intra în războiul împotriva Ucrainei. Ministrul belarus al apărării, Viktor Khrenin, a declarat că nu există o pregătire directă pentru război și că Belarusul își va apăra doar teritoriul.