Răsturnare de situație în războiul din Ucraina. Zelenski anunță că e „pregătit” de negocieri cu Rusia despre Crimeea - Planul ascuns
Ucraina este "pregătită" să discute cu Rusia despre Crimeea în cazul în care contraofensiva sa va avea succes și dacă trupele ucrainene ajung la granița peninsulei ocupate. Anunțul unor viitoare posibile negocieri de pace în războiul declanșat de Putin, refuzate categoric anterior de Zelenski, vine acum de la cel mai înalt nivel al Administrației de la Kiev.
Kievul este dispus să discute despre viitorul Crimeei cu Moscova dacă forțele ucrainene ajung la granița peninsulei ocupate de Rusia din 2014. Anunțul a fost făcut de unul dintre consilierii prezidențiali ai lui Zelenski, într-o declarație pentru publicația Financial Times.
Intervenția lui Andriy Sybiha, adjunctul șefului biroului lui Zelenski, în situația prezentă de pe front, este considerată de analiștii militari și politici că Ucraina ar fi interesată de negocieri, la un an de la întreruperea acestora.
„Dacă vom reuși să ne atingem obiectivele strategice pe câmpul de luptă și când ne vom afla la granița administrativă cu Crimeea, suntem gata să deschidem o pagină diplomatică pentru a discuta această problemă”, a spus Sybiha, referindu-se la contraofensiva pe care o pregătește Kievul.
În același timp, consilierul lui Zelenski readuce în prim-plan statutul Crimeei.
„Nu înseamnă că excludem calea de eliberare de către armata noastră a Crimeei”, a mai spus acesta pentru Financial Times.
Până în prezent, din aprilie anul trecut, Zelenski a declarat constant că exclude orice discuții de pace până când rușii nu părăsesc toată Ucraina, inclusiv Crimeea.
„Nu cred că va exista o soluție militară foarte rapidă, trebuie să vedem care sunt condițiile favorabile pentru ca Ucraina să negocieze și cred că Ucraina ar fi pregătită pentru asta.”, crede contraamiralul Tim Woods, atașatul britanic al apărării la Washington.
În primele zile ale războiului, Ucraina a fost dispusă să negocieze cu Moscova asupra viitorului Crimeei, în loc să insiste să o recâștige militar cu orice preț. Însă, în prezent, singurele contacte cunoscute între Kiev și Moscova sunt negocierea schimburilor de prizonieri de război și întoarcerea copiilor deportați forțat în Rusia, scrie publicația britanică.
Ucraina a întrerupt negocierile de pace după descoperirea atrocităților lăsate în urma lor de forțele ruse, când s-au retras din regiunea Kiev, la Bucha, unde au fost găsite și gropi comune.
Ulterior, Zelenski a semnat și un decret prin care a declarat drept „imposibile” negocieri cu Putin după ce acesta a decis anexarea ilegală, în septembrie, a patru regiuni, care nici măcar nu erau controlate total de armata rusă. Președintele Ucrainei și-a precizat în mai multe rânduri că dorește aducerea tuturor teritoriilor Ucrainei, inclusiv Crimeea, sub controlul Kievului.
Totuși, în luna mai anul trecut, Zelenski a vorbit despre un posibil acord de pace cu Rusia în cazul în care se revine la „harta” de dinaintea invaziei, adică dacă forțele ruse revin la poziții în estul Ucrainei înainte de invazia de anul trecut și a sugerat că problema Crimeei va fi rezolvată ulterior prin diplomație.
Crimeea a fost ocupată de ruși în 2014, când, în martie, Putin a anexat-o ilegal Federației Ruse.
În ultimele luni, trupele ucrainene au mărit intensitatea atacurilor asupra instlațiilor militare rusești din Crimeeaa, folosind și drone pe uscat și mare. Recuperarea Crimeei intră în planul contraofensivei pregătit să avanseze apoi în sudul țării, prin Zaporojie, pentru a rupe podul terestru - Podul lui Putin pri ncare sunt aprovizionate trupele ruse din Ucraina.
În același timp, cei dde la Financial Times avertizează că o schimbare în planul unor negocieri cu rușii ar putea afecta serios credibilitatea administrației de la Kiev. Potrivit unui sondaj al Institutului Internațional de Sociologie de la Kiev, 87% dintre ucraineni considerau că sunt inacceptabile orice concesii teritoriale pentru atingerea păcii. 64% dintre ucraineni doresc ca Ucraina să încerce să-și reia tot teritoriul, inclusiv Crimeea, doar 9% dintre cei intrebati ar fi de acord cu niște concesii în acest caz.