Raport european: Supravegherea în masă ameninţă drepturile omului şi este contraproductivă
Un raport al Comisiei Juridice a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) afirmă că practica supravegherii în masă, de tipul celei dezvăluite de Edward Snowden, ameninţă drepturile fundamentale ale omului şi este contraproductivă.
Raportul comisiei juridice a APCE susţine că programele de supraveghere în masă reprezintă o ameninţare la adresa drepturilor fundamentale ale omului şi încalcă dreptul la intimitate, consfinţit de legislaţia europeană.
Parlamentarii spun că sunt îngrijoraţi de programele avansate folosite în acest scop de SUA şi Marea Britanie, care colectează şi păstrează datele personale ale cetăţenilor.
Nivelul la care a ajuns spionajul NSA în SUA, aşa cum a fost devoalat de fostul analist Edward Snowden, este catalogat în raport drept "uluitor".
Mai mult, raportul, întocmit de parlamentarul olandez Pieter Omtzigt spune că "supravegherea în masă nu pare să fi contribuit la prevenirea atacurilor teroriste, în ciuda afirmaţiilor făcute de înalţi oficiali ai serviciilor de informaţii. Resursele care ar fi putut preveni atacurile au fost dirijate către programele de supraveghere în masă, permiţând unor persoane potenţial periculoase să acţioneze".