MENIU

RAPORT: Dacă Rusia ar începe un război în Europa, forțele NATO ar pierde. În 3 zile

O simulare realizată de un think tank împreună cu militari și experți civili americani arată că un asalt al Rusiei în zona statelor baltice ar depăși forțele NATO în doar trei zile sau chiar mai puțin.

Rezultatul jocurilor de război care au simulat un atac al Rusiei asupra statelor baltice este unul clar: forțele NATO dispuse acum în regiune ar fi învinse fără drept de apel, arată raportul dat publicității de RAND Corp și citat de Foreign Policy.

Potrivit simulărilor, blindatele Rusiei ar ajunge la Tallinn sau Riga, sau în ambele capitale, în 36 până la 60 de ore.

Forțele americane și cele ale statelor baltice s-ar dovedi incapabile să reziste asaltului și ar suferi pierderi considerabile.

Cum ar decurge ostilitățile

Concret, forțele care s-ar înfrunta ar fi 22 de batalioane rusești și 12 batalioane NATO, acesta din urmă formate din trupe ale statelor baltice și militari aliați, inclusiv americani, trimiși rapid pe calea aerului pe front.

Raportul de forțe ar fi însă dramatic de partea Rusiei. În vreme ce forțele NATO sunt în mare parte infanterie ușoară, susținută de un număr limitat de blindate, toate batalioanele rusești sunt motorizate, mecanizate sau unități de tancuri.

Aliații NATO ar avea un cuvânt de spus la capitolul luptă aeriană, dar, până la bombardarea unităților care înaintează spre capitalele statelor baltice, cele 18 avioane disponibile în timp rapid ar avea multiple sarcini: de la răspunsul la atacurile aeronavelor rusești până la neutralizarea sistemelor anti-aeriene.

 

Urmări și concluzii. Care sunt soluțiile NATO?

Odată statele baltice ocupate, SUA și aliații NATO, spune raportul, ar putea alege să lanseze un contraatac, care ar atrage însă un răspuns major al Rusiei, ce ar interpreta acțiunea ca pe o amenințare la adresa teritoriului său.

Alternativ, Occidentul ar putea amenința Rusia cu un răspuns la scară mare, ce ar include armele nucleare. O a treia opțiune ar fi cedarea temporară a terenului pierdut, ceea ce ar declanșa un nou Război Rece.

Toate trei opțiunile sunt sumbre.

Raportul arată practic faptul că NATO a fost prins pe picior greșit de o Rusie resurgentă și imprevizibilă, care și-a crescut semnificativ cheltuielile cu Apărarea în urma anexării Crimeei și a intervenției în estul Ucrainei.

Autorii analizei spun că SUA și aliații săi nu au suficienți militari și în primul rând nu dispun de blindate pentru a face față unui eventual atac.

Există însă soluții. Raportul apreciază că șapte brigăzi, inclusiv trei brigăzi de blindate, susținute de avioane și de artilerie, ar fi de ajuns pentru a stopa un avans rapid al forțelor ruse. Nu toate trebuie poziționate la fața locului.

O mare problemă rămâne cea a echipării cu blindate. Transportarea blindatelor din SUA ar dura câteva săptămâni, deci opțiunea nu e viabilă. Aliații europeni nu dispun de divizii de blindate care să poată să fie angajate rapid într-o luptă.

O variantă ar fi, prin urmare, prepoziționarea unor echipamente - tancuri și vehicule de infanterie în Germania. Personalul ar urma să fie transportat rapid din SUA, urmând ca blindatele să ajungă pe front în 7 până la 10 zile.

De notat că forțele astfel alcătuite nu ar reuși să respingă definitiv un atac rusesc, dar ar încetini semnificativ avansul și ar acționa practic ca un mijloc de descurajare.

SUA trimit armament greu în Europa

Raportul a fost dat publicității marți, chiar în ziua în care Pentagonul a anunțat planul de a spori semniifcativ prezența militară în Europa Centrală și de Est. 

Concret, Washigtonul prevede creșterea de patru ori, până la 3,4 miliarde de dolari, a bugetului său de cheltuieli pentru Europa în fața 'agresiunii ruse' în 2017, a anunțat marți ministrul american al apărării, Ashton Carter.

Țările unde ar putea fi amplasate echipamentele militare și trupele suplimentare sunt Ungaria, România și țările baltice, potrivit unor oficiali din Pentagon citați de New York Times.

'Mediul de securitate actual este dramatic diferit de cel pe care l-am cunoscut în ultimii 25 de ani și el necesită noi mijloace de gândire și noi căi de acțiune', a subliniat șeful Pentagonului.

Armata SUA: Rusia, cea mai mare amenințare la adresa Europei

Un alt raport, realizat de Armata SUA și dat publicității zilele trecute, concluziona că Rusia "revanșardă", înaintea migrației în masă și a terorismului, este principala amenințare la adresa securității Europei.

Documentul oficial al Armatei americane precizează că trupele SUA din Europa se confruntă cu cea mai negativă evoluție a mediului de securitate de la sfârșitul Războiului Rece până în prezent, notează EUObserver.com.

"Rusia generează îngrijorare la est și la nord din cauza comportamentului tot mai agresiv în Estul Europei și a campaniei de militarizare din zona arctică", spune raportul, care subliniază că în Ucraina, Rusia poartă un război "convențional, neregulat și asimetric".

Raportul vorbește totodată despre strategia Rusiei de a manipula conflictele ideologice și politice, cu scopul de a genera instabilitate și despre "influența malignă în sensul slăbirii NATO și a altor instituții internaționale Occidentale".

Dincolo de Rusia, raportul menționează că migrația în masă și luptătorii teroriști străini care tranzitează Europa sunt celelalte amenințări la adresa securității bătrânului continent.

 

Mai multe articole despre:
Rusia război SUA NATO atac statele baltice