R. Moldova. Președintele Igor Dodon a reclamat "legea anti-propagandă" la Curtea Constituţională
Preşedintele moldovean Igor Dodon a sesizat, joi, Curtea Constituţională în privinţa legii de modificare a Codului Audiovizualului, prin care se interzice transmisia programelor de televiziune şi radio cu un conţinut diferit de cele produse în statele membre ale UE şi SUA, relatează Radio Chişinău, citat de Mediafax.
Preşedintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunţat joi că va sesiza Curtea Constituţională cu privire la aşa-numita lege 'antipropagandă', fiind vorba de fapt de legea cu privire la propaganda rusă, despre care a afirmat anterior că nu o va promulga sub nicio formă, relatează canalele media de peste Prut.
"Reiterez poziţia mea cu referire la aşa-numitа lege anti-propagandă. Consider că ea atentează la principiile democraţiei şi încalcă în mod direct drepturile fundamentale ale omului, garantate de Constituţie şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi anume: dreptul la libertatea de exprimare, libertatea presei, libertatea de opinie ş.a. Totodată, respectiva lege, contrar Constituţiei, instituie cenzura, fapt inadmisibil într-un stat de drept. Din aceste considerente am decis să sesizez Curtea Constituţională în privinţa examinării constituţionalităţii prevederilor legii menţionate", a spus Dodon pe contul de Facebook.
Legea de modificare a Codului Audiovizualului, propusă de către deputaţii Partidului Democrat şi cei ai Grupului parlamentar Popular European, prevede interzicerea programelor de televiziune şi radio cu conţinut informativ, informativ-analitic, militar şi politic altele decât cele produse în statele membre ale UE, SUA, Canada şi în statele care au ratificat Convenţia Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.
Proiectul a fost votat pe 7 decembrie, de către Parlament, după ce prima oară şeful statului a refuzat să-l promulge. Conform prevederilor în vigoare, şeful statului este obligat să promulge această lege.
Marţi, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis suspendarea atribuţiilor preşedintelui Igor Dodon privind numirea miniştrilor, în urma examinării unei sesizări depuse de către un grup de deputaţi ai Partidului Democrat.
Curtea a constatat că "preşedintele se află în imposibilitatea îndeplinirii mandatului, din cauza refuzului deliberat de a-şi exercita obligaţia constituţională". Decizia a fost luată după ce Igor Dodon a respins pentru a doua oară candidaturile la şapte funcţii de miniştri propuse de către Guvern.