MENIU

Putin își cheamă la ordine cel mai fidel supus - Planul contra NATO și armele pentru războiul din Ucraina, discutate cu Lukașenko  

Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko

Vladimir Putin își primește cel mai fidel supus la Moscova. Aleksandr Lukașenko, președintele Belarus, are discuții la Kremlin, la o zi de la primirea Finlandei în NATO.

Alexandr Lukașenko, președintele Belarusului, se va deplasa miercuri la Moscova pentru două zile de discuții cu președintele rus Vladimir Putin, a anunțat Kremlinul.

În timp ce propaganda de la Kremlin vorbește despre discuții privind pacea pe frontul din Ucraina, acestea vor viza desfășurarea de arme pe teritoriul Belarus, în condițiile în care Putin nu a anunțat o schimbare de poziție în legătură cu Ucraina și a semnat și o nouă mobilizare, dar mai ales pentru că granița Rusiei cu NATO s-a dublat după ce Finlanda a devenit oficial al 31-lea membru al Alianței. 

În plus, ambasadorul Rusiei la Minsk, Boris Grîzlov, a avertizat că armele nucleare tactice pe care Rusia intenţionează să le instaleze în Belarus vor fi desfăşurate mai aproape de graniţa de vest a „Uniunii statale” (Rusia-Belarus) cu ţările vecine din NATO, în pofida „zgomotului” făcut de Europa şi SUA, potrivit unui interviu pentru postul de televiziune belarus oficial.

Potrivit anunțului de săptămâna trecută al purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, cei doi lideri vor discuta despre apelul lui Lukașenko pentru o încetare imediată a focului în Ucraina în cadrul unei viitoare întâlniri față în față.

Putin și Lukașenko vor purta discuții despre „probleme bilaterale și internaționale de actualitate” pe 5 aprilie, înainte de o reuniune a Consiliului Suprem al Statului Uniunii pe 6 aprilie, a precizat Kremlinul într-un anunț publicat marți.

Rusia și Belarus fac parte în mod oficial dintr-un stat al Uniunii, o uniune și o alianță fără frontiere între cele două foste țări sovietice, deși planurile de lungă durată pentru o integrare mai strânsă a economiilor lor au fost blocate în mod repetat.

Moscova este principalul susținător politic și financiar al Belarusului, în timp ce Lukașenko i-a permis lui Putin să folosească teritoriul Belarusului ca rampă de lansare pentru invazia Rusiei în Ucraina anul trecut. Luna trecută, Putin a declarat că Rusia va desfășura arme nucleare tactice în Belarus. Serghei Șoigu, ministrul Apărării, a declarat marți că Rusia a sporit capacitățile nucleare ale Belarusului ca răspuns la aderarea Finlandei la alianța militară NATO.