MENIU

Putin, înaintea întâlnirii cu Barack Obama: "Statele Unite susțin în mod ilegal rebelii în Siria"

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a catalogat, duminică, drept ilegală și ineficientă susținerea pe care Statele Unite o oferă forțelor rebele din Siria, apreciind că rebelii antrenați de americani dezertează pentru a se alătura Statului Islamic (SI), cu tot cu armele furnizate de Washington. Putin a declarat, într-un interviu înregistrat pentru posturile americane, înainte de întâlnirea cu președintele american, Barack Obama, că președintele sirian, Bashar al-Assad, merită susținerea internațională întrucât luptă împotriva unor organizații teroriste, scrie Reuters.

"În opinia mea, acordarea unui sprijin militar unor structuri ilegale contravine principiilor dreptului internațional modern și Cartei ONU", a afirmat Putin, potrivit unui fragment dintr-un interviu acordat posturilor americane CBS și PBS pe care Kremlinul l-a făcut public, informează HotNews.ro.

Mai mult, Putin susține că Damascul ar trebui să fie inclus în eforturile internaționale de luptă împotriva SI - o solicitare pe care Washingtonul o respinge -, și critică planurile americane de a antrena până la 5.000 de rebeli sirieni/pe an pentru a lupta împotriva Statului Islamic.

"Se pare că doar 60 dintre acești luptători au fost antrenați corespunzător, având în vedere că doar patru sau cinci poartă, în realitate, armă. Restul au dezertat cu armamentul american, să se alăture ISIS", a adăugat Putin, referindu-se la Statul Islamic.

Nu în ultimul rând, Putin a punctat că susținerea Guvernului al-Assad de către Moscova are la bază Carta ONU.

"Noi oferim asistență numai entităților Guvernului legitim. Începând de azi (această asistență) a luat forma livrărilor de armament către Guvenul sirian, formării de personal și ajutorării poporului sirian", a mai spus Putin.

În contextul în care, în ultimele săptămâni, Rusia și-a intensificat implicarea militară, în Siria, oficialii americani acuză Moscova că trimite avioane de luptă, tancuri și alte echipamente în ajutorul armatei siriene. Brusca acumulare militară rusă, luna aceasta, în sprijinul lui al-Assad, dar și o criză a refugiaților care s-a revărsat, din regiune, în Europa, relansează încercări de soluționare a conflictului din Siria.

Relațiile americano-ruse au atins cel mai scăzut nivel, din perioada de după Războiul Rece, din cauza crizei din Ucraina, în pofida faptului că ambele părți împărtășesc îngrijorări față de amenințarea pe care o reprezintă Statul Islamic - dar nu sunt de acord asupra abordării.

Obama și Putin urmează să discute, luni, după ce liderul rus va susține un discurs, la ONU, în pofida faptului că oficialii de la Casa Albă și de la Kremlin s-au contrazis, în legătură cu lucrurile despre care vor vorbi și chiar în legătură cu cine a inițiat întâlnirea.