MENIU

PUTIN, acuzat: A promis ROMÂNIEI și UNGARIEI, părți din UCRAINA

Fostul presedinte georgian Mihail Saakasvili a spus ca presedintele rus Vladimir Putin a oferit parti din Ucraina Romaniei si Ungariei. In plus, liderul de la Kremlin a avertizat ca "ceva trebuie facut in legatura cu Moldova", scrie ziare.com.

Fostul ministru de Externe polonez Radoslaw Sikorski a declarat, intr-un interviu pentru publicatia americana Politico, luni, ca Rusia a oferit in luna februarie 2008 Poloniei o impartire a Ucrainei, respectiv teritorii care au fost poloneze inainte de Al Doilea Razboi Mondial, scrie EUObserver. Putin le-ar fi propus polonezilor inca din 2008 sa imparta Ucraina. Potrivit lui Sikorski, ministru in perioada noiembrie 2007 - septembrie 2014, oferta a fost facuta de Vladimir Putin premierului de atunci al Poloniei, Donald Tusk, in cadrul unei intalniri care a avut loc la Moscova.

 Relatarea povestii a generat o avalansa de intrebari la Varsovia, printre care si daca Tusk l-a anuntat pe presedintele polonez de atunci, Lech Kaczynski, care a murit in luna aprilie 2010, intr-un accident aviatic petrecut in Rusia, sau pe aliatii NATO si europeni ai Poloniei. Ulterior, marti, fostul presedinte georgian din perioada 2008-2014, Mihail Saakasvili, a confirmat la televiziunea poloneza TVN24 ca Putin intr-adevar i-a facut acea oferta lui Tusk si ca le-a spus lucruri similare si liderilor din Romania si Ungaria. "Tusk mi-a repetat-o. A crezut ca Putin glumeste. Dar el (Putin - n.red.) le-a spus acelasi lucru Romaniei si Ungariei", a subliniat Saakasvili.

"El (Putin - n.red.) mi-a spus si ca trebuie facut ceva in legatura cu Moldova si ca NATO nu poate apara statele baltice", a adaugat fostul lider georgian. Potrivit Thenews.pl, Saakasvili a spus ca "presedintele rus Vladimir Putin a oferit sa imparta Ucraina, in urma cu mai multi ani, liderilor din Polonia si din alte tari". "Vladimir Putin a afirmat ca Ucraina nu este o tara, ci un teritoriu. La urmatoarea intalnire, mi-a spus ca Crimeea este pamant rusesc. Apoi mi-a spus ca este foarte nemultumit de Moldova si ca trebuie facut ceva", a precizat fostul presedinte al Georgiei. In ce il priveste pe Donald Tusk, acesta nu a comentat afirmatiile fostului sau ministru de Externe, fostul premier polonez urmand sa preia conducerea Consiliului European in luna decembrie.

 

 Mai multe pe ziare.com