Proteste violente în Grecia după catastrofa feroviară cu cel puțin 57 de morți - Marșuri în memoria victimelor - VIDEO
Mii de greci continuă să protesteze după tragedia care a îndoliat o țară întreagă. Bilanțul morților în catastrofa feroviară din Grecia a crescut la 57, iar alte 56 de persoane sunt date dispărute.
Bilanțul morților în tragedia feroviară din Grecia a crescut la 57. Alte 56 de persoane sunt date dispărute în urma accidentului cumplit de marți noapte. Și un român este dat dispărut după ciocnirea frontală a trenurilor de pasageri și de marfă. Peste 500 de persoane participă la operaţiunile de salvare de la locul tragediei.
Aproximativ 2.000 de manifestanţi s-au adunat joi seara la Salonic, în nordul Greciei, pentru a protesta împotriva erorilor care au dus la cactastrofa feroviară. Manifestanţii au aruncat cu pietre şi cocktailuri Molotov. Joi seara târziu, Poliția a anunțat că protestatarii au devenit mai pașnici.
Mii de manifestanți au mers în stația unde s-a produs tragedia.
Și în capitală au continuat protestele.
Alte aproximativ 700 de persoane, conform poliţiei, s-au adunat joi seară în faţa sediului companiei elene de căi ferate Hellenic Train, la Atena. Manifestanţii au ţinut un minut de reculegere în memoria victimelor, printre care numeroşi tineri, ale acestei coliziuni frontale între două trenuri în centrul Greciei.
Majoritatea victimelor catastrofei feroviare erau studenţi care se întorceau la Universitatea din Salonic după un weekend prelungit, de sărbătoare, în Grecia.
Revolta grecilor a crescut în urma lipsurilor din sistemul feroviar și a corupției de care sunt acuzați cei care se ocupă de dezvoltarea căilor ferate. Și sindicaliștii de la Căile ferate acuză corupția la nivel înalt pentru defecțiuni în sistemul feroviar, printre care și lipsa sistemelor electronice de control, care ar fi împiedicat tragedia.
CORUPȚIA, cauza tragediei din Grecia. Acuzații grave ale feroviarilor - Cum se putea evita accidentul devastator
Accidentul feroviar s-a produs cu câteva minute înainte de miezul nopții, marți seară, 28 februarie, în apropiere de orășelul Evanghelismos din estul Greciei, la aproximativ 130 de kilometri de Salonic și 200 de kilometri de Atena.
Un tren de pasageri, care venea de la Atena cu 350 de oameni la bord, mulți dintre ei studenți care se întorceau din vacanță, s-a ciocnit frontal cu unul de marfă, plecat din Salonic.
FILMUL tragediei feroviare din Grecia. Bilanțul deceselor, peste 43 - Ce spun supraviețuitorii: „Parcă am fi în Ucraina...”
După stația făcută la gara din Larisa, cele două trenuri ar fi circulat timp de 12 minute pe aceeași linie, potrivit unor declarații făcute de angajați ai rețelei de cale ferate din Grecia - OSE.
Şeful de gară acuzat că ar fi la originea catastrofei feroviare a depus mărturie joi în faţa justiţiei la Larisa. Bărbatul în vârstă de 59 de ani a fost arestat miercuri şi acuzat de "omucideri din neglijenţă" şi că a provocat "răni corporale", scrie Agerpres. El trebuie să explice cum un tren care transporta 342 de pasageri şi zece angajaţi ai căilor ferate, care efectua o cursă între Atena şi Salonic, a fost autorizat să circule pe acelaşi tronson de cale ferată cu un tren de marfă.
Cele două trenuri s-au lovit frontal după ce au circulat pe acelaşi tronson de cale ferată mai mulţi kilometri. Din cauza violenţei impactului produs cu puţin înainte de miezul nopţii de marți spre miercuri, în valea Tempe, locomotivele şi vagoanele din faţă au fost complet distruse şi mecanicii celor două trenuri au murit pe loc.
Kostas Karamanlis, ministrul transporturilor a demisionat la câteva ore de la coliziunea trenurilor. Iar Guvernul de la Atena a anunțt 3 zile de doliu în memoria victimelor tragediei feroviare.