MENIU

Proteste uriașe în Franța. Milioane de oameni au ieșit în stradă, revoltați de reforma pensiilor

Peste 1,2 milioane de oameni au participat marți, în întreaga Franță, la protestele față de planurile de reformare a sistemului de pensii al țării, a anunțat Ministerul de Interne francez într-un comunicat.

Ministerul a adăugat că 87.000 de persoane au participat la demonstrația de la Paris, față de 80.000 pe 19 ianuarie, potrivit raportului ministerului. Potrivit sindicatului CGT, numărul protestatarilor la nivel național ar fi fost de 2,8 milioane de oameni, relatează Reuters.

 

Doar o treime dintre trenurile de mare viteză (TGV) și mai puţine trenuri locale şi regionale au circulat. Metroul din Paris a fost, de asemenea, grav perturbat.

 

Compania de de utilități de stat EDF EDF.PA a declarat că 40,3% dintre lucrători au fost marți în grevă, iar Ministerul Educației a mai spus că mai puțini profesori și-au părăsit locul de muncă.

 

Premierul Franței, Elisabeth Borne, a asigurat marți că va asculta „întrebările” și „îndoielile” stârnite de reforma pensiilor, asigurând totodată că vrea să-și mențină „cursul”, în seara unei noi mobilizări masive împotriva proiectului.

 

Cele 8 principale sindicate franceze au convocat noi zile de greve și demonstrații, marți, 7 februarie și sâmbătă, 11 februarie.

 

Sondajele de opinie arată că majoritatea francezilor se opun reformei pensiilor, dar preşedintele Emmanuel Macron intenţionează să rămână pe poziţie. Reforma este „vitală” pentru a asigura viabilitatea sistemului de pensii, a declarat el luni.

Planurile guvernului prevăd creşterea vârstei de pensionare de la 62 de ani la 64 de ani şi, de asemenea, amânarea vârstei de eligibilitate pentru o pensie completă. Aceste măsuri ar aduce un plus de 17,7 miliarde de euro la contribuţiile anuale la pensii, potrivit estimărilor Ministerului Muncii, anunță HotNews.

Guvernul a făcut unele concesii în proiectul de lege, cum ar fi stabilirea noii vârste de pensionare la 64 de ani, în loc de 65 de ani, promisiunea din campanie a lui Macron, şi acceptarea unei pensii minime de 1.200 de euro pe lună pentru toţi.

 

Prim-ministrul Elisabeth Borne a declarat că pragul de 64 de ani este "nenegociabil", dar guvernul explorează modalităţi de a compensa o parte din impact, în special asupra femeilor.

Mai multe articole despre:
reforma pensiilor franta proteste macron