LUNEA NEAGRĂ. Grevă în Polonia. Zeci de mii de femei au protestat față de legea antiavort
Femeile din Polonia au luat parte, luni, la o grevă de protest față de restrictivul proiect al legii antiavort, aflat în prezent în discuție în Parlamentul de la Varșovia. În numeroase orașe ale țării au avut loc greve și proteste de stradă cu mii sau chiar zeci de mii persoane prezente. Proteste au avut loc și în mai multe orașe din Europa, inclusiv București.
Zeci de mii de femei poloneze, îmbrăcate în negru, protestau luni pe străzile din mai multe oraşe, în cadrul unei greve generale declanşată împotriva unei propuneri de lege care interzice complet avortul în ţară, relatează Associated Press, citată de News.ro.
Şi mulţi bărbaţi li s-au alăturat femeilor pe străzile din Varşovia şi Gdansk, în cadrul mişcării denumite „Lunea neagră”. Un marş a avut loc în capitala poloneză.
Participarea la mişcarea de protest pare să fie semnificativă în oraşele poloneze. Televiziunea privată TVN24, ai cărei prezentatori s-au îmbrăcat în negru, în semn de solidaritate, transmite că mai multe instituţii publice şi firme private s-au alăturat mişcării: un restaurant din Wroclaw s-a închis pentru a le permite angajatelor să participe la protest, iar un muzeu din Cracovia le-a dat liber femeilor.
La primăria din Czestochowa, poate oraşul cu cea mai mare proporţie de locuitori catolici practicanţi, circa 60% dintre femeile care lucrează la Primărie nu au mers luni la serviciu.
Organizatorii grevei au îndemnat şi femeile casnice să refuze luni să facă ceva în casă.
Polonia, stat cu populaţie majoritar catolică, are deja una dintre cele mai restrictive legislaţii în privinţa avortului din Europa, iar sondajele de opinie arată că populaţia nu susţine o nouă înăsprire a normelor.
Greva de luni vine după ce sâmbătă, mii de oameni s-au strâns să protesteze în faţa Parlamentului din Varşovia. Oamenii s-au îmbrăcat în negru, în semn de doliu faţă de pierderea dreptului de reproducere şi faţă de riscul ca numeroase femei însărcinate să moară din cauza avorturilor neautorizate, dacă proiectul va fi adoptat.
În baza legii existente, intrată în vigoare în 1993, avortul este interzis cu excepţia cazurilor în care viaţa mamei este în pericol, dacă fătul suferă de malformaţii grave sau boli incurabile sau dacă sarcina este rezultatul unui avort sau al incestului.
Noua propunere, examinată în prezent de o comisie parlamentară, interzice toate avorturile, chiar dacă mama a fost violată sau dacă viaţa sa este în pericol. Femeile însărcinate care vor să avorteze şi medicii care le ajută riscă până la cinci ani de închisoare.
Propunerea pentru înăsprirea legii a fost lansată de un ONG care a strâns câteva sute de 450.000 de semnături.
Este susținută public de Biserica Catolică și de partidul conservator aflat la guvernare, Lege și Justiție (PiS). Dacă susținerea PiS se va vedea și în parlament, rămâne de văzut.
Manifestaţia este inspirată dintr-o mişcare de protest organizată în Islanda în 1975, când 90% dintre femei au refuzat să meargă la muncă, să aibă grijă de copii sau să cureţe casele, pentru a-şi exprima furia faţă de discriminarea la locul de muncă. Greva a părut să fie un success, iar Guvernul a introdus în următorul an o lege care a garantat drepturi egale pentru bărbaţi şi femei la serviciu.