MENIU

"Proiectul nebunesc" cu care Erdogan vrea să dețină supremația comercială la Marea Neagră

<p>"Proiectul nebunesc" cu care Erdogan vrea să dețină supremația comercială la Marea Neagră</p>
<p>"Proiectul nebunesc" cu care Erdogan vrea să dețină supremația comercială la Marea Neagră</p>

Turcii sunt așteptați, duminică, 24 iunie, la urne, în cadrul alegerilor anticipate care vor marca o tranziție la o președinție executivă, întărind astfel pârghiile puterii lui Recep Tayyip Erdogan, dacă acesta va câștiga turnirul electoral.

Promisiunile de campanie electorală ale președintelui turc nu au făcut rabat de la discursuri impregnate de megalomanie economică.

Poate că proiectul de infrastructură pe care Erdogan mizează în fața electoratului este Canalul Instanbul, replica mult mai profitabilă a Bosforului pe care liderul de la Ankara îl vede ca întruchipând ambițiile sale neo-imperialiste pe tabla de șah a geopoliticii.

De altfel, imaginea acestui proiect uriaș este simbolul central al afișelor sale de campanie care au împânzit orașele Turciei.

Canalul Istanbul, despre care Recep Tayyip Erdogan spune că va fi marea sa moștenire comercială lasată istoriei (cu „I” mare),  va secționa partea europeană a Turciei și va conecta Marea Neagră cu Marea Marmara, scrie The New York Times.

Din harta realizată de cotidianul american reiese că acest canal va porni din districtul Karaburun din provincia Izmir și va străbate, până la coasta Mării Marmara, Baklali (regiunea Istanbul) și Sazlibosna.

Prețul? O primă estimare oficială: 15 miliarde de dolari. Însă criticii președintelui Erdogan susțin că grandomania sa de sultan ar putea împinge prețul dincolo de 65 de miliarde de dolari și, partea cu adevărat gravă, ar putea duce la strămutarea a aproximativ 800.000 de persoane.

În societatea turcă, Canalul Istanbul este considerat „proiectul nebunesc” al lui Erdogan, informează Digi 24.

Mai multe articole despre:
Recep Tayyip Erdogan alegeri turcia