MENIU

Prinţul Harry nu se consideră un erou după cele 10 săptămâni în Afganistan

Prinţul Harry nu se consideră un erou. Pentru vlăstarul regal britanic, adevăraţii eroi sunt soldaţii răniţi care s-au aflat alături de el în avionul care l-a adus acasă din Afganistan după 10 săptămâni.

În interviul acordat la numai câteva ore după revenirea în ţară, Harry a declarat că, pentru moment, nu ştie ce va face pe viitor, dar că, atunci când se va ivi prima ocazie, va pleca din nou în Afganistan.

"Sunt mulţi oameni care doresc să se întoarcă, doar ca să îşi servească ţara. Pentru că, dacă tu nu eşti acolo, dar unul dintre camarazii tăi este pe front şi afli că i s-a întâmplat ceva, într-un fel te simţi vinovat", a spus Harry.

Trimis în provincia Helmand, din sudul Afganistanului, în decembrie, sublocotenentul Wales a dirijat de la sol loviturile aeriene. Condiţiile de trai au fost extrem de aspre iar pericolele nu au lipsit. Talibanii nu au ştiut niciun moment că al treilea moştenitor al tronul britanic se afla uneori la numai 500 de metri de ei. Dar Harry a trăit din plin aceste clipe. Niciodată, a declarat el, nu s-a simţit mai în siguranţă decât atunci când s-a aflat în mijlocul trupelor gurkha, formate din redutabilii recruţi nepalezi care servesc în armata britanică.

"Am prins ocazia de a face ceea ce mi-am dorit dintotdeauna şi am arătat că pot, de aceea sunt foarte recunoscător. Mi-a plăcut mai mult, poate, decât ar fi trebuit", a mai spus prinţul Harry.

Pericolul nu a trecut, încă. Poliţia şi Serviciul de Securitate Internă, MI5, vor întări dispozitivul de securitate în jurul prinţului, care se pare că a devenit o ţintă pentru extremişti. Zilele trecute, islamişti care afirmau că aparţin reţelei teroriste al-Qaida, au postat mesaje pe un site islamist în care cereau ca Harry să fie răpit şi ucis, iar imaginile cu filmul execuţiei să fie trimise familiei. Ministrul britanic al Apărării a decis retragerea de la post a prinţului Harry după ce presa a difuzat detalii despre misiunea acestuia în Afganistan.
Mai multe articole despre:
Afganistan prinţ Harry