MENIU

Presiunea migrației se menține ridicată la granița Ungariei cu Serbia

Presiunea imigrației s-a mai diminuat anul trecut în Ungaria comparativ cu anul precedent, dar s-a menținut la un nivel ridicat la granița cu Serbia, a anunțat luni consilierul pentru securitate internă al premierului ungar, citat de Agepres. 

După înăsprirea legislației în domeniu, în iulie anul trecut, un total de 470 de persoane au intrat ilegal în Ungaria, în cea mai mare parte din România și Ucraina, număr care nu a determinat introducerea unor măsuri speciale, a menționat Gyorgy Bakondi în cadrul unei conferințe de presă.

Totodată, poliția de frontieră a oprit 10.600 de persoane care încercau să treacă de gardul de metal de la granița cu Serbia și a trimis înapoi alte 8.400 care au reușit să treacă de încercuire, fiind prinse pe o rază de 8 km de graniță, a precizat oficialul ungar.

Până acum, în acest an un număr de 1.142 de persoane au încercat să intre ilegal în Ungaria, cifră comparabilă cu cea de anul trecut, și aceasta în pofida măsurilor și mai drastice de protecție adoptate pe granița sudică și a vremii deosebit de reci înregistrate în zonă în ultima perioadă, a mai spus Bakondi.

În total, anul trecut Ungaria a primit 29.400 de cereri de statut de refugiat politic, din care au fost aprobate 438, în timp ce în aproape 50.000 de cazuri, incluzând aici și aplicații din 2015, procedurile s-au încheiat deoarece aplicanții au plecat din țară. În momentul de față, în Ungaria sunt înregistrați 858 de imigranți, a adăugat responsabilul ungar.

Gyorgy Bakondi a mai menționat că securitatea internă a țării s-a deteriorat semnificativ în ultimii doi ani din cauza actelor teroriste, dar măsurile luate la momentul oportun de autorități s-au dovedit a fi eficiente și climatul de securitate internă al țării este unul acceptabil.

Pe de altă parte, el a notat că Ungaria respinge eforturile Uniunii Europene de relocare a imigranților, facilitare a migrației, extindere a puterilor Uniunii și menținere a controlului frontierelor în interiorul comunității și consideră că în schimb trebuie închise frontierele externe ale spațiului Schengen, restaurată legea în ce privește controlul la granițe și create hotspot-uri de imigranți în afara UE.

Oficialul ungar a menționat, legat de recentele comentarii ale președintelui ales al SUA privind politicile europene în domeniul migrației, că rămâne de văzut ce măsuri concrete va adopta Donald Trump, dar că remarcile pe care le-a făcut până acum în plan politic sugerează că, datorită unei schimbări de politici în SUA, forțele care au promovat venirea de imigranți în Europa nu vor beneficia de sprijin.

Mai multe articole despre:
Serbia Ungaria migraţie