Premierul Ungariei spune că UE se gândește să trimită trupe de menținere a păcii în Ucraina
După mai bine de un an de război în Ucraina, țările UE sunt aproape să înceapă să discute despre trimiterea forțelor de menținere a păcii în zona de conflict, a declarat premierul ungar Viktor Orban.
„În conversațiile liderilor europeni, întrebarea este dacă statele membre UE pot trimite trupe de un anumit tip pentru menținerea păcii, sau este mai bine să nu trimită. Suntem aproape de această frontieră de netrecut anterior”, a spus el într-un interviu pentru radio Kossuth.
Potrivit acestuia, războiul din Ucraina devine din ce în ce mai brutal, iar pierderile de ambele părți depășesc deja 100.000 de oameni. Orban consideră că pericolul unui nou război mondial este real și nu vede o creștere a numărului de susținători ai păcii în rândul liderilor europeni.
Liderii occidentali furnizează Ucrainei din ce în ce mai multe arme și echipamente și vorbesc deja despre furnizarea de avioane militare, a subliniat premierul ungar. „Oamenii Europei s-au îndreptat către o încetare a focului și negocieri, dar acest lucru nu a ajuns la lideri”, a spus el.
Nu este prima dată când Orban vorbește despre posibila trimitere de trupe de menținere a păcii de către țările UE în Ucraina. În luna februarie a acestui an, el a avertizat deja despre o astfel de perspectivă. Apoi a comparat statele europene cu „nebunii de pe acoperiș” care se echilibrează constant în pragul războiului cu Moscova.
Oficialii UE au subliniat în mod repetat că țările europene nu vor participa direct la conflictul militar din Ucraina. „Acest lucru nu se întâmplă și nu se va întâmpla”, a spus Josep Borrell, șeful diplomației europene. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a mai dat asigurări că țările UE nu intenționează să se amestece în conflictul dintre Rusia și Ucraina.
Autoritățile maghiare au criticat în mod repetat acțiunile UE pe fondul conflictului din Ucraina și au împiedicat adoptarea de sancțiuni împotriva Rusiei. Cu toate acestea, Rusia a declarat în continuare Ungaria o țară „neprietenoasă”. „Ungaria a semnat toate pachetele de sancțiuni anti-ruse ale Bruxelles-ului și este obligată să le respecte cu strictețe. De aceea, a fost clasificată drept o țară neprietenoasă cu Rusia, împotriva căreia pot fi aplicate măsurile noastre de represalii ”, a explicat ambasadorul rus la Budapesta, Evgeny Stanislavov.