MENIU

Premieră în Germania în plină criză energetică: Factura la gaze, achitată de stat în decembrie 2022, la consumatorii casnici și IMM-uri

Premieră în Germania în plină criză energetică: Factura la gaze, achitată de stat în decembrie 2022 Foto: FAZ.net

Premieră în plină criză energetică! Germania a decis să acorde un ajutor important și a anunțat că va plăti facturile la gaze pentru gospodării și întreprinderi în luna decembrie a acestui an. 


Rambursarea integrală unică va fi urmată de o schemă de subvenție în primăvară pentru a limita facturile

Statul german a decis să plătească factura lunară la gaz în decembrie pentru toate gospodăriile și întreprinderile mici și mijlocii. Planul pentru scutirea de la plată în cazul gospodăriilor și consumatorilor comerciali a fost aprobat în Comisia pentru prețul gazelor,formată din 20 de experți din industrie, sindicate, mediul academic.

Rambursarea integrală unică din decembrie ar urma să fie urmată în primăvara anului 2023 de o schemă de subvenții diferențiată, pentru limitarea facturilor dar și pentru economisirea energiei. 

Un raport final pe planul facturilor la gaze a Comisiei speciale, înființată de guvernul federal, va fi prezentat până la finalul lunii octombrie, potrivit FAZ.

Potrivit The Guardian, din martie 2023 până la sfârșitul lui aprilie 2024, gospodăriile private ar plăti 0,12 EUR (0,11 GBP) pe kilowatt oră pentru primele 80% din consumul de gaz de anul trecut. Între timp, industria va plăti de la 1 ianuarie 2023 până la sfârșitul lunii aprilie 2024 0,07 EUR pe kilowatt oră pentru primele 70% din utilizarea anului trecut.

Copreședintele grupului de experți din Comisia specială, Veronika Grimm, susține că prețurile subvenționate vor oferi o „nouă normalitate” pe care companiile și gospodăriile private ar putea să o planifice, fără a reveni artificial la prețurile scăzute de dinainte de războiul Rusiei în Ucraina, prcare a provocat schimbarea politicii energetice germane.

În același timp, există temeri că noul plan ar putea descuraja consumatorii să economisească gazul de la sine. Mai ales că, în prima săptămână din luna octombrie, consumul de gaze a crescut de la an la an.

Schema propusă în două etape de Comisia specială ar putea costa aproximativ 90 de miliarde de euro. 

„Nu va fi cazul ca prețul să scadă înapoi la 7 cenți în viitor. Nu vom primi gaz rusesc pentru mult timp.”, a avertizat dr Grimm.

Pașii următori ar fi adoptarea planului recomandat de guvernul de coaliție al cancelarului german Olaf Scholz. Acesta a anunțat deja de la sfârșitul lunii septembrie „un plan defensiv” de 200 de miliarde de euro pentru protejarea consumatorilor în fața exploziei prețurilor la energie. Decizia unilaterală din UE a Germaniei privind protecția consumatorilor prin achetul de sprijin de 200 de miliarde de euro al lui Scholz nu s-a bucurat de aprobarea partenerilor din UE. Polonia a acuzat Germania că „ar distruge” piața internă a UE prin subvenționarea propriilor afaceri, în timp ce se opune unui plafon paneuropean la prețul gazelor.