Preda: Divorţul Angliei de UE să se producă rapid, să nu mai aibă comisar, nici drept de vot în PE
Europarlamentarul Cristian Preda a declarat, vineri, pentru News.ro, că, urmare a referendumului de joi, despărţirea Marii Britanii de UE trebuie să se producă rapid, britanicii să nu mai aibă comisar european, iar eurodeputaţii din Marea Britanie să nu mai aibă drept de vot în PE. Preda atenţionează că, în condiţiile ieşirii Marii Britanii din UE, România ar trebui să fie pregătită să preia mai rapid preşedinţia Consiliului UE.
”Din păcate, britanicii au decis să plece, să divorţeze, după 43 de ani de apartenenţă la Europa. Este o decizie pe care trebuie să o respectăm, pentru că este luată democratic”, a declarat eurodeputatul, adăugând că se aştepta la acest rezultat, deşi nu şi-l dorea.
Preda a susţinut că trebuie rezolvat ”foarte rapid şi cu curaj” ceea ce înseamnă din punct de vedere tehnic această despărţire.
Cristian Preda a atenţionat că România va trebui să fie pregătită pentru a asuma mai rapid preşedinţia Consiliului UE, pe care trebuia să o exercite în al doilea semestru al anului 2019. El a explicat că, potrivit calendarului, Marea Britanie trebuia să deţină preşedinţia UE în a doua parte a anului 2017, ceea ce, în contextul Brexit, ar fi ”imposibil şi ridicol”.
”În aceste condiţii, România ar putea fi obligată să asume mai devreme preşedinţia UE şi eu sper să o facă în bune condiţiie”, a spus eurodeputatul.
El şi-a exprimat speranţa ca negocierile pentru ieşirea efectivă a Marii Britanii din UE să se încheie în maximum doi ani.
Preda a explicat că trebuie făcute rapid modificări la nivelul Comisiei Europene, astfel încât Marea Britanie să nu mai aibă portofoliu.
”La Parlamentul European, cred că parlamentarii britanici ar trebui să nu mai aibă drept de vot”, a susţinut europarlamentarul.
Cristian Preda a avertizat totodată că, dacă vocile moderate din Europa nu vor avea curaj în perioada următoare, proeuropenii şpot ajunge în minoritate, pentru că astăzi dezbaterile sunt dominate de ”curajul iresponsabililor”, al celor care doresc dizolvarea UE. Eurodeputatul nu exclude ca, în aceste condiţii, scenariul Brexit să se repete şi în alte ţări, ceea ce ar însemna dizolvarea Uniunii Europene.
Britanicii au votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană în referendumul istoric de joi, potrivit datelor oficiale publicate vineri. 51,9% dintre britanici au votat pentru ieşirea din UE, iar 48,1% au votat pentru rămânerea în blocul comunitar, arată rezultatele finale anunţate după încheierea numărătorii sufragiilor.