MENIU

Povestea celui mai căutat terorist. Chiar şi familia îl dorea mort. Playboy de noapte şi criminal

Abdelhamid Abaaoud, în vârstă de 29 de ani, este organizatorul atentatelor de la Paris, în urma cărora au murit 132 de oameni.

Abdelhamid Abaaoud s-a născut în Bruxelles, în districtul Molenbeek. Tatăl său, Omar, este băcan, şi a anunţat în luna ianuarie a anului trecut că Abdelhamid l-a luat pe fratele său, Younes, în vârstă de 13 ani, cu el în Siria. Ulterior, Omar Abaaoud a anunţat că fiul său cel mare a murit, dar acum poliţiştii cred că această afirmaţie a fost falsă.

Abdelhamid Abaaoud a fost vizat de o operațiune desfășurată miercuri dimineață de unități de elită ale poliției franceze în suburbia pariziană Saint-Denis, însă, potrivit unor informații, acesta nu a fost găsit.

De cealaltă parte, conform mai multor surse, Abaaoud ar fi fost lichidat de forțele de intervenție. ”Dacă el se afla în apartament, atunci nu ne-a putut scăpa”, a declarat un membru al unităților RAID.

Cert este că moartea lui Abdelhamid Abaaoud este dorită chiar şi de familia acestuia. În toamna lui 2014, apropiaţii lui au crezut că teroristul a murit în urma unui act de kamikaze. "Ne rugăm ca el să fie mort", spunea sora lui, Yasmina. Informaţia s-a dovedit a fi falsă, băiatul nu murise.

Vecinii din Bruxelles îşi amintesc despre Abdelhamid Abaaoud că era un tânăr educat, de care părinţii erau mândri. Asta până să se alăture ISIS. Teroristul obişnuia, în Belgia, să frecventeze cluburile de noapte şi se erija în liderul grupurilor de tineri din cartierul Molenbeek. Prietenii lui aveau naţionalităţi diferite: marocani, turci, sârbi, francezi, spanioli, belgieni.

În copilărie, Abdelhamid Abaaoud îşi ajuta tatăl în magazin, unde comercializau haine ieftine, gen robe de musulman şi obiecte de vestimentaţie pentru cap.

Părinţii lui nu erau musulmani practicanţi. Vecinii spun că nu-şi amintesc să-i fi văzut vreodată la moschee.

Abdelhamid Abaaoud, pe măsură ce a crescut, s-a împrietenit cu băieţii răi din cartier şi s-a implicat în diferite acte criminale. A început să fumeze canabis cu ei şi să bea din ce în ce mai mult alcool. Când rămânea fără bani, banda lui jefuia magazine şi ameninţa oamenii.

Abdelhamid Abaaoud învăţa la unul dintre cele mai exclusiviste colegii din Bruxelles, Saint-Pierre College. Din cauza problemelor de disciplină, a fost exmatriculat.

În urmă cu cini ani, teroristul a trecut la acte criminale mult mai grave: jafuri armate. A fost prins de poliţie şi trimis la închisoare. După gratii, a fost radicalizat. A întâlnit fanatici islamişti, care i-au insuflat ura asupra Occidentului.

A ieşit din închisoare total schimbat: şi fizic (îşi lăsase barbă şi părul lung, purta haine de musulman), şi psihic (vorbea rar, încet şi doar subiecte serioase). Nu mai era de acord cu educaţia "europeană" pe care o primea fratele lui de 13 ani, motiv pentru care l-a luat şi a fugit cu el în Siria, fără ştiinţa familiei.

Cei doi băieţi s-au alăturat ISIS şi au început să plănuiască atacuri teroriste.

Mai multe articole despre:
atac terorist Abdelhamid Abaaoud