MENIU

Poroșenko vrea să convoace un referendum pentru păstrarea statului unitar

Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, s-a declarat, luni, dispus să convoace un referendum pe tema modelului statal al Ucrainei, alegătorii urmând să aleagă între un stat unitar și unul federal. Poroșenko a vorbit, în acest context, despre viitoarea reformă constituțională, dar separatiștii rusofoni au reacționat imediat, calificând sugestiile sale drept "inacceptabile", transmite agenția EFE, citată de Agerpres.

Reforma constituțională este unul dintre punctele incluse în acordul de pace de la Minsk. Documentul prevede participarea tuturor regiunilor la reforma constituțională, dar guvernul de la Kiev consideră că liderii proruși din provinciile separatiste Donețk și Lugansk sunt ilegitimi, apreciind, totodată, că alegerile în aceste provincii trebuie organizate conform legislației ucrainene, ceea ce separatiștii nu acceptă.

În aceeași măsură, premierul Iațeniuk a declarat că "dialogul va fi purtat doar cu reprezentanții din est aleși legal", manifestându-și speranța că "Rusia își va respecta angajamentele cuprinse în acordurile de la Minsk și va organiza alegeri corecte și transparente, conform standardelor OSCE", făcând astfel din nou aluzie la faptul că separatiștii proruși sunt marionetele Moscovei.

"Nimeni — indiferent dacă este Moscova sau altcineva — nu are dreptul să ne spună cum trebuie să fie Constituția noastră. Este vorba de țara noastră și de Constituția noastră", a punctat șeful executivului de la Kiev.

În ceea ce privește ideea federalizării, președintele Poroșenko a caracterizat-o drept "un fel de infecție ce amenință toată Ucraina pentru a-i distruge unitatea de care a dat dovadă în timpul războiului". Poroșenko a susținut, în continuare, că "Ucraina a fost, este și va fi un stat unitar, întrucât aproape 90% din populație este împotriva", modelului de stat federal.

Pe de altă parte, președintele ucrainean a insistat că descentralizarea puterii, ce va fi prevăzută în viitoarea Constituție, nu va afecta domeniile apărării, siguranței naționale și politici externe, idee de asemenea respinsă de separatiștii proruși.

Mai multe pe Agerpres.