MENIU

Polonia în stradă după asasinarea primarului din Gdansk. Donald Tusk, mesaj emoţionant!

Imagini impresionante în câteva mari oraşe ale Poloniei, luni seară, la câteva ore după moartea primarului din Gdansk, înjunghiat duminică seară, de un fost deţinut. Zeci de mii de oameni au ieşti pe străzi, iar la Gdansk, oraşul său natal, preşedintele Consiliului Uniunii Europene,  Donald Tusk, a ţinut un discurs emoţionant, dedicat prietenulu său.   

"Îţi promit azi, dragă Pawel, că pentru tine vom elibera de ură Gdanskul nostru, Polonia noastră şi Europa noastră". a transmis Tusk, în faţa a mii de oameni cu ochii în lacrimi, ieşiţi în stradă sub sloganul "Opriţi ura", a transmis Donald Tusk mulţimii venite să-l comemoreze pe unul dintre cei mi iubiţi politicieni şi edili a Gdanskului, potrivit AFP. 

La Varşovia, preşedintele polonez, Andrzej Duda, premierul Mateusz Morawiecki, ministrul de interne Joachim Brudzinski şi politicieni din mai multe partide au condamnat atentatul şi au transmis condoleanţe după moartea lui Pawel Adamowicz. 

Adamowicz, în vârstă de 53 de ani, a murit luni, la spital, din cauza rănilor grave pe care i le-a provocat duminică seara un fost deţinut, cu cuţitul, în timpul unui concert în scopuri caritabile.

Agresorul - care a fost reţinut pe loc după atac - este, potrivit presei locale, un bărbat în vârstă de 27 de ani, condamnat pentru jefuirea unei bănci şi eliberat în decembrie anul trecut.

Ucigaşul a declarat că a dorit să se răzbune, susţinând că a fost închis şi torturat de PO din care a făcut parte Pawel Adamowicz. 

Fostul primar al Gdanskului a fost ales ]n 1998, iar în 2018 a obţinut 65% din voturi, fiind unul dintre cei mai vechi primari în funcţie din Polonia.

Civice (Foto: Aerovideo via@Gdansk on Twitter

Mai multe articole despre:
donald tusk Gdansk