Phenianul, reacție furioasă după anunțul instalării scutului antirachetă în Coreea de Sud
Coreea de Nord ameninţă cu "măsuri fizice" împotriva viitorului scut american antirachetă din Coreea de Sud.
Coreea de Nord a ameninţat luni că va adopta "măsuri fizice" pentru a contracara sofisticatul sistem antirachetă american THAAD care urmează să fie instalat în Coreea de Sud, relatează AFP, citată de News.ro.
Phenianul lansează aceste ameninţări după ce Seulul şi Washingtonul au anunţat vineri că vor instala sistemul Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) în Coreea de Sud cu scopul de a contracara ameninţările tot mai insistente ale Nordului.
Cei doi aliaţi nu au dezvăluit încă unde şi când va fi instalat sistemul, dar au anunţat că se află în faza finală a selectării locului.
"RPDC (Republica Populară Democratică Coreea) va adopta o acţiune fizică pentru a combate temeinic THAAD (...) din momentul în care va fi confirmat locul (în care va fi instalat sistemul) în Coreea de Sud", scrie Agenţia coreeană centrală de ştiri (KCNA).
Armata nord-coreeană, care are "suficiente mijloace ofensivE moderne" va adopta "măsuri corespunzătoare nemiloase şi puternice suplimentare, succesive, împotriva Statelor Unite, care caută să declanşeze un război instalând THAAD", continuă agenţia.
KCNA avertizează totodată Sudul cu privire la o "autodistrugere mizerabilă" în urma instalării sistemului THAAD.
"Îi avertizăm încă o dată pe inamici cu privire la voinţa de nezdruncinat a KPA de a efectua atacuri nemiloase ca represalii în vederea reducerii Coreei de Sud la o mare de flăcări şi moloz odată de se va da ordinul", se arată în acest comunicat.
Coreea de Nord a efectuat, la o zi după anunţul Seulului şi Washingtonului, un test balistic de la bordul unui submarin, declanşând un val de condamnări în lume.
Testul a avut loc după ce Phenianul a lansat, pe 22 iunie, una după alta, două rachete de tip Musudan, cu rază medie de acţiune, capabile în mod teoretic să atingă baze americane pe Insula Guam.
Tensiunile s-au amplificat după ce regimul stalinist a efectuat al patrulea test nuclear în ianuarie, urmat de o serie de lansări de rachete, despre care analişti afirmă că arată că Nordul face progrese către o capacitate ce poate atinge continentul american.
Phenianul acuză de asemenea Seulul că "oferă" Coreea de Sud ca pe un "avanpost nuclear american".
După anunţul cu privire la sistemului THAAD, locuitori din posibile regiuni în care acesta poate fi instalat au lansat proteste în masă faţă de aducerea scutului american în localităţile în care trăiesc.
Aproximativ 3.500 de locuitori din comitatul Chilgok, în provincia Gyeongsang de Nord, au protestat faţă de o posibilă instalarea a sistemului. Ei au denunţat faptul că regiunea nu s-a dezvoltat în mod corespunzător după staţionarea unor trupe americane acolo, în 1960.
Aproximativ 5.000 de locuitori din comitatul Eumseong, în provincia Chungcheong de Nord, urmau să manifesteze în masă, luni, în semn de protest faţă de lipsa de informare a publicului cu privire la pericolele pe care le reprezintă bateria THAAD.
Acest plan de instalare a puternicului sistem THAAD în Coreea de Sud a provocat de asemenea furia Beijingului şi Moscovei. China şi Rusia au denunţat fapul că armata americană vrea să-şi etaleze puterea militară în regiune.