MENIU

Pentagon: Niciun indiciu că Rusia a folosit arme laser - Moscova a amenințat cu o nouă generație de lasere

Pentagon: Niciun indiciu că Rusia a folosit arme laser - Foto/Profimedia

Pentagonul spune că nu există indicii că Rusia ar fi folosit arme laser pe câmpul de luptă din Ucraina, în urma afirmațiilor Moscovei că a lansat o nouă generație de lasere puternice acolo pentru a lovi dronele inamice.  

„Nu avem nicio indicație cu privire la utilizarea laserelor, cel puțin lasere armate, în Ucraina. Nimic de confirmat în acest sens", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, într-un briefing de presă.  

Iuri Borisov, viceprim-ministrul rus responsabil cu dezvoltarea militară, a declarat presei locale că un prototip laser numit Zadira a fost desfășurat în Ucraina și a ars o dronă ucraineană în cinci secunde la o distanță de 5 km.  

Acesta a fost în plus față de un sistem laser anterior numit Peresvet - numit după un călugăr războinic ortodox medieval - care ar putea fi folosit pentru a orbi sateliții care orbitează deasupra Pământului și pentru a-i împiedica să culeagă informații.  

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a batjocorit afirmația rusă, comparând-o cu așa-numitele „arme minune” pe care Germania nazistă a pretins că le-a dezvoltat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.  

Mai multe articole despre:
arme laser rusia razboi