Pentagon Leaks. Forţele speciale occidentale au oameni pe teren în Ucraina
Ceea ce rușii bănuiau de mult, devine adevăr: Occidentul are militari special antrenați care operează pe teritoriul Ucrainei. Marea Britanie are cel mai mare contingent de forţe speciale în Ucraina (50), urmată de alte state NATO: Letonia (17), Franţa (15), SUA (14) şi Olanda (1).
Marea Britanie se numără printre ţările care au forţe militare speciale ce operează în interiorul Ucrainei, potrivit unuia dintre zecile de documente secrete de la Pentagon care au ajuns să fie publicate online, relatează BBC, precizând că se confirmă astfel speculaţii care se fac - destul de discret - de mai bine de un an.
Documentele scurse de la Pentagon, unele marcate "top secret", prezintă o imagine detaliată a războiului din Ucraina, inclusiv detalii sensibile despre pregătirile Ucrainei pentru o contraofensivă de primăvară. Guvernul SUA investighează sursa scurgerii de informaţi
Potrivit unui document datat 23 martie, Marea Britanie are cel mai mare contingent de forţe speciale în Ucraina (50), urmată de alte state NATO: Letonia (17), Franţa (15), SUA (14) şi Olanda (1). Documentul nu precizează unde se află aceste forţe sau ce fac acestea. Este posibil ca numărul de personal să fie mic şi, fără îndoială, va fluctua. Dar forţele speciale sunt, prin natura lor, foarte eficiente.
Dezvăluirea prezenţei lor în Ucraina probabil va fi valorificată de Moscova, care a susţinut în ultimele luni că nu se confruntă doar cu Ucraina, ci şi cu NATO, menţionează BBC.
Forţele speciale britanice sunt alcătuite din mai multe unităţi militare de elită cu domenii distincte de expertiză şi sunt considerate a fi printre cele mai capabile din lume.
În conformitate cu politica sa standard în astfel de chestiuni, Ministerul britanic al Apărării nu a făcut niciun comentariu, dar, într-un tweet transmis marţi, a declarat că scurgerea de presupuse informaţii clasificate demonstrează un "nivel grav de inexactitate".
"Cititorii ar trebui să fie prudenţi în a lua ca atare acuzaţiile care au potenţialul de a răspândi dezinformări", avertizează Ministerul britanic al Apărării, fără a specifica la ce documente anume se referă. Cu toate acestea, oficiali ai Pentagonului sunt citaţi spunând că documentele sunt reale.