Papa Francisc, în Parlamentul UE: "În centrul construcţiei europene a fost mereu încrederea în om"
Vizită istorică a Papei Francisc la Parlamentul European. Sosit la Strasbourg, în Franţa, Sfântul Părinte s-a bucurat de o primire extrem de călduroasă şi entuziasmată din partea a zeci de mii de oameni. Papa a susţinut un discurs în Parlamentul European, în cadrul căruia cerut un răspuns "uman" pentru problema miilor de imigranţi care încearcă să ajungă în Europa în fiecare an.
Papa Francisc a fost primit la Strasbourg cu toate onorurile unui şef de stat. O fanfară a interpretat imnul Europei, iar coloana oficială în care se afla Suveranul Pontif a fost escortată de zeci de poliţişti către sediul Parlamentului European. Aici, Papa Francisc a semnat Cartea de aur a instituţiei, în compania preledintelui Parlamentului European, Martin Schultz.
Papa Francisc a vorbit în Parlament despre importanţa Europei în lume şi a avertizat că Europa nu poate rămâne un participant activ în politica internaţională dacă acţiunile sale sunt privite cu neîncredere. Suveranul Pontif a cerut şi înţelegere pentru imigranţii care se luptă să ajungă în Europa, cu dorinţa unei vieţi mai bune.
"Vreau să ne întoarcem la convingerea fermă a părinţilor fondatori ai UE, care doreau un viitor care să se bazeze pe capacitatea de a lucra împreună pentru a depăşi diviziunile, pentru a favoriza pacea şi comuniunea între popoarele de pe aceat continent. În centrul acestui proiect politici ambiţios a fost mereu încrederea în om", a spus Papa.
Spre dezamăgirea credincioşilor locali, vizita Papei nu a inclus nici o baie de mulţime sau ieşiri în public. Aceştia au putut totuşi urmări vizita Papei pe două ecrane gigantice instalate în catedrala din Strasbourg. Un spaţiu securizat a fost de asemenea amenajat în faţa Consiliului Europei, de unde aproximativ 2.500 de persoane l-au putut vedea în persoană pe Suveranul Pontif.
Ultima vizită a unui Papă în Parlamentul European a fost făcută în 1988 de Ioan Paul al II-lea.