Pana majoră a Telegram și WhatsApp în Rusia, provocată de un atac informatic
Rusia a fost afectată miercuri de o întrerupere majoră a serviciilor de mesagerie Telegram și WhatsApp, care a durat aproximativ o oră. Potrivit Roskomnadzor, autoritatea rusă de reglementare în telecomunicații, această problemă a fost cauzată de un atac informatic, un eveniment rar în Rusia.
Roskomnadzor a informat printr-un comunicat scurt că, începând cu ora locală 14.00 (coincizând cu ora României), Centrul de Control și Supraveghere a Rețelei Publice de Comunicații a detectat o pană masivă care a afectat funcționarea aplicațiilor Telegram și WhatsApp.
Câteva minute mai târziu, autoritatea a explicat că aceste perturbări au fost rezultatul unui atac de tip DDoS (Distributed Denial of Service) îndreptat împotriva operatorilor de telecomunicații, relatează AFP, citată de News.ro.
Atacurile DDoS sunt o metodă relativ simplă, dar eficientă, prin care un sistem este copleșit cu un număr mare de solicitări, ceea ce duce la blocarea acestuia. La ora 15.00 (ora locală și ora României), Roskomnadzor a anunțat că atacul a fost respins și că serviciile au revenit la normal. Autoritatea nu a oferit detalii despre cine ar fi putut fi în spatele acestui atac cibernetic.
Un incident rar pe fondul controlului strict asupra sectorului digital în Rusia
Astfel de incidente sunt neobișnuite în Rusia, unde controlul asupra sectorului digital a devenit tot mai strict, mai ales după începutul conflictului din Ucraina, în februarie 2022. Kremlinul a intensificat supravegherea internetului, blocând numeroase site-uri și rețele de socializare occidentale, cum ar fi Facebook, Instagram și X (fostul Twitter), care erau folosite de critici ai guvernului pentru a-și exprima opiniile. Cu toate acestea, aceste platforme rămân accesibile prin utilizarea VPN-urilor.
YouTube, o platformă importantă de partajare video, nu a fost blocată, deși periodic apar zvonuri despre o posibilă interdicție, mai ales după ce Roskomnadzor a acuzat atât YouTube, cât și Google, proprietarul platformei, de activități „teroriste” în martie 2022.
De la începutul conflictului, Ucraina a fost ținta mai multor atacuri cibernetice de amploare, vizând în special site-uri guvernamentale. Autoritățile ucrainene au susținut în repetate rânduri că au dovezi care implică Rusia în aceste atacuri, acuzații pe care Moscova le neagă.