ONU, avertisment în cazul exodului imigranţilor către Europa
Mii de refugiaţi riscă să se confrunte cu un vid legislativ în contextul în care ţările europene adoptă reguli diferite care trebuie aplicate la graniţe pentru gestionarea fluxului fără precedent de imigranţi, a avertizat agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), citată de BBC News online, scrie Mediafax.
Aceasta a solicitat întemeierea unor mari centre europene de primire în ţările unde ajung imigranţii. Această cerere a survenit în contextul în care Germania a impus controale la graniţa cu Austria, spunând că se luptă cu mii se solicitanţi de azil care sosesc zilnic. UNHCR a prezentat îngrijorări pentru faptul că imigranţii care caută protecţie s-ar putea confrunta cu un "vid legislativ".
Agenţia a mai transmis că anunţurile recente succesive privind diferite măsuri de control adoptate la graniţe de un număr de ţări europene "subliniază urgenţa stabilirii unui răspuns european cuprinzător". Acest răspuns trebuie să se bazeze pe crearea unor centre de primire eficiente care ar putea "să ofere asistenţa corespunzătoare, să înregistreze şi să adăpostească oamenii când aceştia ajung în Grecia, Italia şi Ungaria".
Ministerul german de Interne a dispus duminică introducerea de controale temporare la frontiera cu Austria, conform reglementărilor Schengen pentru cazuri de urgenţă, după măsuri similare adoptate la graniţa austriaco-ungară. Germania a transmis că este solicitată până la limită de sosirea imigranţilor, numai în weekend sosind 12.000 de persoane în Munchen.
Autorităţile germane se aşteaptă ca un milion de imigranţi să ajungă în ţară în acest an. La rândul său, Guvernul de la Viena a anunţat reintroducerea temporară, luni, a controalelor la frontiera cu Ungaria, iar armata austriacă a mobilizat aproximativ 2.200 de militari pentru ajutarea poliţiei de frontieră, pe fondul afluxului de imigranţi, şi a explicat că decizia este o reacţie la măsurile luate de Germania la frontiera comună. Slovacia a anunţat, de asemenea, că introduce controale la frontierele cu Ungaria şi Austria, din cauza crizei imigraţiei, iar Republica Cehă a spus că va spori controalele la graniţa cu Austria.
Ungaria intenţioneză să finalizeze un gard înalt de patru metri înălţime de-a lungul graniţei cu Serbia până marţi, şi să implementeze şi alte măsuri pentru gestionarea acestei crize, inclusiv arestarea imigranţilor clandestini. Conform Acordului Schengen, în situaţii excepţionale, ţările pot introduce, temporar, controale la frontierele din cadrul spaţiului comun de liberă circulaţie