OMS, avertisment sumbru: O nouă criză sanitară globală - Cât de periculoasă este gripa aviară pentru oameni
Organizația Mondială a Sănătății a anunțat care va fi următoarea criză sanitară de pe întregul glob. Avertismentul a fost lansat de directorul general al OMS, care susțiune că deja „trebuie să ne pregătim”.
Organizația Mondială a Sănătății avertizează că „trebuie să ne pregătim” pentru o potențială pandemie de gripă aviară umană, pentru că virusul a ajuns deja la mamifere.
Oamenii de știință au avertizat de zeci de ani că gripa aviară poate fi viitorul declanșator al următoarei pandemii. Pericolul ar fi o tulpină mortală de gripă aviară combinată, de exemplu, cu virusul gripal. Cum s-a întâmplat în cazurile de Flurona, în ultimele luni, combinarea coronavirusului cu gripa.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Gebreyesus, a atenționat, miercuri seară, că lumea trebuie să se pregătească pentru un focar „global” de gripă aviară, după ce tulpina aviară H5N1 a trecut de la păsări la mamifere.
Tedros Adhanom Ghebreyesus a lansat un apel către toate țările să monitorizeze foarte atent infecțiile la mamifere. Atenționarea vine după ce cazuri ale tulpinii H5N1 au fost deja raportate la vidre, nurci și vulpi, astfel că cele mai mari temeri au mai făcut încă un pas spre infectarea la oameni, relatează DailyMail.
Șeful OMS a asigurat că riscul ca virusul să ajungă la oameni este încă scăzut, dar „nu putem presupune că va rămâne așa și trebuie să ne pregătim pentru orice schimbare”.
Cazuri de gripă aviară la oameni: 868 în perioada 2003-2022, dintre care 457 decese
Până în prezent, multe dintre cazurile în care oamenii au contractat virusul H5N1 prin contactul cu păsările au fost ușoare. Cu toate acestea, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), din cele 868 de cazuri cunoscute de infecție cu H5N1 la oameni în întreaga lume între 2003 și 25 noiembrie 2022, 457 au fost fatale. Totuși, OMS "pe baza informațiilor disponibile, apreciază riscul pe care îl prezintă virusul pentru populația generală drept scăzut, iar pentru persoanele expuse profesional ca fiind scăzut spre moderat", potrivit Deutsche Welle.
Avertismentul OMS vine și după ce în Marea Britanie a fost raportată deja răspândirea în rândul mamiferelor a gripei aviare în cazul celui mai mare focar. Din decembrie 2022 până în prezent, au fost identificate 9 animale pozitive la virusul gripei aviare, vulpi și vidre. A existat și un focar de gripă aviară confirmat la nurcile din nord-vestul Spaniei, raportat luna trecută.
Virusul nu infectează ușor oamenii sau alte mamifere. Insă virusul H5N1 a fost detectat anterior la oameni, însă cazurile au fost rare și s-a dovedit un contact strâns cu păsări vii sau moarte infectate.
Specialiștii sunt îngrijorați că agentul patogen ar putea trece prin mutații care să facă posibilă migrarea la oameni. Iar experți din toată lumea au mai avertizat că răspândirea gripei aviare prezintă un risc global uriaș până când nu este ținută sub control.
Și Statele Unite s-au confruntat cu un focar major de gripă aviară în acest an, cu peste 58 de milioane de păsări afectate în aproape fiecare stat din țară, precum și 6.100 de păsări sălbatice, fiind aproape de niveluri record.
Teorie alarmantă: Gripa aviară, posibile asemănări cu grupa porcină din 2009, la transmitere la oameni
Experții au avertizat că focarele în rândul nurcilor ar putea duce la un eveniment de recombinare, adică atunci când doi viruși schimbă practic materialul genetic pentru a rezulta un nou hibrid. Se crede că un proces similar a provocat criza globală a gripei porcine din 2009, care a infectat milioane de oameni de pe tot globul.
Același fenomen a fost observat și în timpul pandemiei de COVID, în legătură cu combinarea mutațiilor de coronavirus, cum a fost Deltacron - recombinarea variantelor Delta și Omicron, ce a fost detectată pentru prima dată în Franța, în februarie 2022.
Focarul aviar la nurcile de la o fermă din Galicia, nord-vestul Spaniei, în octombrie 2022, a afectat 52.000 de animale. Impactul a fost observat abia după creșterea numărului animalelor care au murit. Într-o săptămână de la infectare au murit 4 la sută din totalul animalelor. Focarul a fost declarat închis abia la jumătatea lunii noiembrie. Nurcile de la fermă au fost sacrificate, iar analizele au confirmat că erau infectate cu H5N1. Ceea ce a dus la uciderea a tuturor animalelor, la izolarea oamenilor care lucrează în acele ferme și la impunerea un or măsuri de securitate mai mari în toată țara - măști, salopete, spălare și curatare după terminarea lucrului în ferme, pentru a elimina orice urmă de contact cu animale posibil infectate.
Virusul de gripă aviară a suferit deja mutații în mai multe zone din lume.
Potrivit datelor analizate din probele prelevate, publicate în revista Eurosurveillance, privind bolile infecțioase, virusul ar fi suferit zeci de mutații, majoritatea din acestea nefiind cunoscute sau foarte rare nu au fost văzute niciodată sau au fost observate destul de rar la tulpinile de gripă aviară. Una din mutații a fost observat anterior, la virusul de gripă porcină, ce a declanșat pandemia în 2009.
În plus, cercetătorii britanici au anunțat că, potrivit cazurilor identificate în luna decembrie anul trecut, la patru din cele șapte cazuri la animale în Marea Britanie, respectiv la vidre și vulpi, „demonstrează prezența unei mutații posibil responsabilă de transmiterea la mamifere”.
Virusul aviar nou apărut, acum extrem de contagios, respectiv tulpinile H5N1 și H5N8, a fost la transmis la păsările sălbatice prin intermediul păsărilor de fermă infectate, spune Tim Harder, de la Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) - Institutul Federal de Cercetare pentru Sănătatea Animalelor.
Între timp, agentul patogen agresiv se transmite din ce în ce mai eficient la diferite specii de păsări sălbatice. Virusurile ar putea fi apoi răspândite pe distanțe lungi prin migrația păsărilor.
Deocamdată, vaccinarea împotriva gripei aviare nu este permisă în UE, pentru că animalele vaccinate pot fi infectate și purtătoare ale virusului, dar fără a prezenta aproape niciun simptom. Astfel există pericolul ca un focar să nu fie recunoscut, iar virusul să se răspândească mai rapid. În plus, vaccinurile oferă adesea doar o protecție insuficientă din cauza tendinței ridicate de mutație a virusurilor, susțin oamenii de știință, relatează DW.com. Iar recomandările pentru a evita infectarea rămân insuficiente și puțin eficiente, ca cele de acum câțiva ani: oamenii ar trebui să se țină cât mai departe posibil de animalele ce par infectate și să nu atingă cu mâinile goale animalele sălbatice găsite moarte.