MENIU

NEGOCIERILE Ucraina - Rusia s-au relua pe sunetele bombardamentelor - Au fost cele mai puternice explozii de la începutul războiului

O nouă rundă de negocieri pentru pace / Foto: Profi Media

Marți, în ziua 20 a războiului de la graniță, are loc o nouă rundă de negocieri între Rusia și Ucraina. După tratativele care au durat, ieri, cinci ore, echipele de negociatori ruși și ucraineni reiau astăzi discuțiile. Tot astăzi, noi coridoare de evacuare vor fi deschise în Ucraina. Patru orașe din regiunea Sumy vor avea parte de armistițiu. Sumy este o altă regiune ucraineană unde oamenii au rămas fără resurse și curent electric.

Un membru al delegației ucrainene a anunțat reluarea negocierilor dintre Rusia și Ucraina, scrie presa ucraineană. Șeful fracțiunii Servitorul Poporului din Rada Supremă, David Arakhamia, a declarat: „Negocierile sunt deja în curs”, a spus Arakhamia într-un comentariu pentru Ukrayinska Pravda.

Noua sesiune de negocieri între Ucraina şi Rusia începută luni a luat o pauză continuă marţi, a anunţat pe Twitter unul dintre negociatorii ucraineni

„O pauză tehnică a fost luată în negocieri până mâine. Este necesară pentru activitate suplimentară în subgrupurile de lucru şi clarificarea unor definiţii individuale. Negocierile continuă”, a transmis negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak.

Între timp, Ucraina a intrat în cea de a 20-a zi de război. Bombardamentele au continuat și noaptea trecută, mai ales în Kiev și Harkov. În capitala ucraineană, au avut loc cele mai puternice explozii de la începutul războiului.

S-au auzit din nou explozii în Harkov, noaptea trecută. Orașul din Estul Ucrainei este acum aproape complet distrus de ruși, după cele aproape trei săptămâni de de război. Și în Donețk s-au auzit explozii puternice. În orașul Volnovakha, rușii au bombardat și au distrus cu tancurile mai multe clădiri rezidențiale.

Numărul victimelor din țara vecină este deja atât de mare încât se înmulțesc gropile comune și, de multe ori, trupurile nici nu sunt identificate. Trei milioane de ucraineni au părăsit țara până acum, iar cei care nu au reușit să plece se confuntă cu probleme grave: numeroase orașe au rămas fără mâncare, apă și curent electric.

Președintele Volodimir Zelenski le transmite rușilor că, dacă se vor preda, vor fi trataţi cu decenţă, nu cum sunt trataţi în propria armată. „De ce să muriţi? Pentru ce? Ştiu că vreţi să supravieţuiţi. Vă ascultăm conversaţiile prin interceptări, ascultăm ce credeţi cu adevărat despre acest război fără sens, despre această ruşine şi despre statul vostru. Discuţiile dintre voi. Apelurile voastre către casă, către familie. Auzim totul. Tragem concluzii. Ştim cine sunteţi”, le-a transmis Zelenski militarilor ruși.

Joe Biden se va întâlni cu liderii NATO săptămâna viitoare. Potrivit unor surse, o sesiune extraordinară ar putea fi programată pentru 23 martie.

Totodată, președintele american promite că va continua să furnizeze arme, alimente şi bani pentru a ajuta Ucraina. Într-un mesaj pe Twitter, Biden spune că Statele Unite vor „întâmpina şi refugiaţii ucraineni cu braţele deschise”.

Secretarul general al ONU consideră că perspectiva unui conflict nuclear a devenit din nou posibilă.

 

Mai multe articole despre:
negocieri ucraina rusia putin zelenski razboi