MENIU

Musulmanii din Europa, mișcare de forță împotriva Statului Islamic

O zi împotriva urii și injustiției în Germania, un marș în Norvegia, o campanie pe Twitter în întreaga lume lansată din Anglia și apeluri în Franța împotriva organizației Statul Islamic - musulmanii se mobilizează împotriva jihadiștilor din Irak și Siria, relatează miercuri AFP.

Înspăimântați de SI, musulmanii se tem să nu fie asimilați actelor comise și radicalizării unora dintre ei. Mobilizarea diferă totuși de la un stat la altul.

În Anglia, Fondation Active Change a lansat un hashtag, 'nu în numele meu' (#notinmyname), care îi încurajează pe musulmanii cu cont pe Twitter să transmită mesaje anti-SI. Campania este un succes, fiind înregistrate mii de mesaje pe Twitter venind din întreaga lume.

În Franța, "musulmanii condamnă cu fermitate acest 'stat' care nu are nimic din islam", afirmă pentru AFP Abderrahmane Dahmane, președintele Consiliului Democraților Musulmani din Franța, unul dintre inițiatorii apelurilor lansate recent împotriva SI de către responsabili religioși, moschei și asociații.

Însă el recunoaște că cea mai mare comunitate musulmană din Europa "a rămas tăcută în marea sa majoritate". "De ce? Dintr-un motiv extrem de simplu: s-au săturat de islamofobie, discriminare", declară Dahmane.

 

 Mai multe pe Agerpres