MENIU

Moscova anunţă 25 de raiduri în Siria în ultimele 24 de ore. SUA o acuză de escaladarea războiului

Ministerul rus al Apărării a anunțat, luni, că avioanele ruseşti au efectuat 25 de atacuri aeriene, vizând poziţii ale grupării Statul Islamic (SI) în Siria, în ultimele 24 de ore. Concret, acestea au vizat nouă presupuse instalaţii ale SI, au distrus un centru de comandament, depozite de muniţie şi piese de artilerie, toate aflându-se în nordul şi nord-estul ţării. În schimb, secretarul american al Apărării, Ash Carter, a acuzat Moscova de escaladarea războiului civil, din Siria, prin atacurile asupra opoziţiei moderate, relatează AP în pagina electronică.

Potrivit ministerului rus al Apărării, avioane de tip Su-34, Su-24M şi Su-25 au luat parte la operaţiuni. Acestea au atins trei obiective SI în provincia Homs, potrivit aceleiaşi surse.

Secretarul american al Apărării a afirmat că eforturile Rusiei de a-l susţine pe al-Assad seamănă cu propria legare a Moscovei de o corabie care se scufundă, informează Mediafax.

"Prin acţiunile sale militare în Siria împotriva grupărilor moderate, Rusia a escaladat războiul civil", a denunţat Carter, într-un discurs susţinut în cursul acestei vizite în Spania.

GALERIE FOTO. Cum arată baza militară a ruşilor din Siria

 

De asemenea, coaliţia internaţională condusă de Statele Unite, care efectuează raiduri în Siria a solicitat, pe 2 octombrie, Rusiei să înceteze imediat bombardamentele în afara zonelor ocupate de reţeaua teroristă Stat Islamic, pe fondul acuzaţiilor conform cărora aviaţia militară rusă ar ataca insurgenţi.

"Cerem Federaţiei Ruse să înceteze imediat atacurile împotriva opoziţiei siriene şi a civililor şi să îşi concentreze eforturile pe bombardarea reţelei teroriste Stat Islamic", a comunicat coaliţia internaţională, din care fac parte Statele Unite, principalele puteri europene, ţări arabe şi Turcia,. Exprimăm o preocupare profundă privind consolidarea forţelor militare ruse în Siria şi mai ales referitor la raidurile aeriene ruse efectuate în oraşele Hama, Homs şi Idlib, care s-au soldat cu victime civile şi nu au vizat poziţiile teroriştilor grupului Stat Islamic", precizează coaliţia, potrivit Mediafax.

Bashar Al-Assad, despre intervenţia Rusiei în Siria: "În caz contrar, regiunea va fi distrusă!"

 

Moscova afirmă că atacurile aeriene pe care le-a lansat, miercuri, vizează SI şi grupări din cadrul filialei siriene Al-Qaida, dar a recunoscut că cel puţin unele dintre raiduri au atins facţiuni rebele susţinute de către occidentali.

Rusia şi-a concentrat atacurile în principal asupra provinciilor din nord-vestul şi centrul Siriei - nişte culoare către fiefurile preşedintelui sirian Bashar al-Assad din capitală şi din zona de coastă la Mediterana.

O coaliţie internaţională coordonată de Statele Unite efectuează, de un an, raiduri aeriene împotriva poziţiilor teroriste din Irak şi Siria.

 

Bashar al-Assad, decizie de ultimă oră privind instaurarea păcii în Siria

 

Pe de altă parte, administraţia Bashar al-Assad a anunțat, pe 2 octombrie, că acceptă propunerea Naţiunilor Unite de a coopera, privind organizarea unei conferinţe pe tema instaurării păcii în Siria, informează site-ul cotidianului "Le Figaro".

"Siria acceptă să participe la discuţii preliminare propuse de ONU pentru pregătirea unei conferinţe de pace", a declarat Walid Mouallem, ministrul sirian de Externe, potrivit Mediafax.

Emisarul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a propus iniţierea "consultărilor preliminare" în scopul pregătirii unei conferinţe de pace.