Mobilizare în fața Rusiei a Poloniei, Țărilor Scandinave și a Țărilor Baltice
Preocupați de anexarea peninsulei ucrainene Crimeea și de sprijinul Moscovei pentru separatiștii proruși din estul Ucrainei, polonezii, balticii și chiar scandinavii își revizuiesc statutul forțelor lor militare, ușor în amorțire după încheierea Războiului Rece, scrie France Presse într-o amplă analiză.
Atât pentru a descuraja o ipotetică incursiune a 'omuleților verzi' de tipul celei din Crimeea, cât și pentru a calma opinia publică, Polonia și țările baltice, deopotrivă membre ale NATO și UE, își sporesc bugetele de apărare și organizează aplicații cu participarea militarilor și echipamentelor din Occident, în special din SUA.
Avioane de vânătoare NATO staționează astăzi în țările baltice și în Polonia, întărind supravegherea spațiului lor aerian.
În fața crizei ucrainene, Varșovia a angajat un efort major. În 2014, bugetul apărării atingea 7,7 miliarde de euro (1,95% din PIB) și pragul de 2% recomandat de NATO ar urma să fie atins în 2016.
Elicoptere multirol, elicoptere de luptă, sisteme antirachetă, submarine și rachete de croazieră — comenzile totalizează miliarde de euro. Armata, devenită pe deplin profesionistă în 2010, numără aproximativ 100.000 de soldați, cărora li se adaugă 20.000 de membri ai Forțelor Naționale de Rezervă, create după modelul Gărzii Naționale americane. Exercițiile obligatorii au fost instituite pentru rezerviști, iar cooperarea între armată și organizațiile paramilitare a fost întărită.
Mai multe pe Agerepres