Ministrul italian al Economiei contrazice prognozele UE
Giovanni Tria susține că prognozele UE sunt mai slabe decât cele ale autorităţilor de la Roma, spunând că analiza Uniunii Europene este greşită şi limitată.
Ministrul italian al Economiei, Giovanni Tria, a criticat cele mai recente prognoze publicate de Comisia Europeană pentru Italia, care sunt mai slabe decât cele ale autorităţilor de la Roma, spunând că analiza Uniunii Europene este greşită şi limitată, transmite Reuters.
"Estimarea CE privind deficitul Italiei contrastează puternic cu cea a Guvernului de la Roma şi derivă dintr-o analiză inexactă şi incompletă (a bugetului)", a afirmat Tria.
Joi, Comisia Europeană a previzionat că anul viitor deficitul Italiei se va situa la 2,9% din PIB, faţă de 2,4% estimat de Guvernul de la Roma, şi la 3,1% din PIB în 2020, faţă de 2,1 prognozat de autorităţile italiene.
Italia, a treia economie a zonei euro, ar urma să înregistreze un avans de 1,1% anul acesta, previzionează Executivul comunitar, faţă de 1,2% estimat de Guvernul de la Roma. În 2019, creşterea ar urma să fie de 1,2% (comparativ cu 1,5% în proiectul de buget al Italiei), iar în 2020 expansiunea va fi de 1,3% (faţă de 1,6% prognozată de autorităţile italiene).
Italia se confruntă şi cu problema datoriei publice, a doua cea mai ridicată din UE, după cea a Greciei. Comisia Europeană se aşteaptă ca Italia să-şi reducă datoria la 131,1% din PIB anul acesta (de la 131,2% din PIB anul trecut).
Anul viitor, datoria Italiei ar urma să se situeze la 131% din PIB şi ar urma să crească în 2020 la 131,1% din PIB, previzionează Executivul comunitar.
Luni, miniştrii europeni de Finanţe au avut o întâlnire pentru a discuta respingerea de către Comisia Europeană a proiectului de buget pe 2019 prezentat de autorităţile de la Roma. Acest proiect de buget încalcă regulile europene deoarece prevede o creştere semnificativă a deficitului structural (acel deficit calculat prin excluderea impactului ciclului economic), în condiţiile în care acest tip de deficit trebuia să fie redus.
Până la data de 13 noiembrie, autorităţile de la Roma trebuie să prezinte Bruxelles-ului o nouă versiune revizuită a proiectului de buget pentru 2019. La rândul său, Comisia Europeană îşi va prezenta pe data de 21 noiembrie opiniile cu privire la planurile bugetare prezentate de fiecare ţară din zona euro, inclusiv de Italia, iar mai mulţi oficiali europeni au declarat că Executivul european este gata să demareze măsuri disciplinare împotriva Italiei, dacă autorităţile de la Roma refuză să îşi pună bugetul în conformitate cu regulile comune.
Coaliţia aflată la putere la Roma şi-a bazat bugetul pe 2019 pe ipoteza unei creşteri economice de 1,5%, o prognoză optimistă faţă de avansul de 1,1% preconizat de Comisia Europeană, care ar urma să îşi prezinte joi noile sale prognoze de creştere. Dacă ritmul de creştere economică va fi inferior prognozelor, există riscul unui deficit bugetar peste aşteptări, ceea ce va adânci şi mai mult datoria publică a Italiei, care este de 2.300 de miliarde de euro sau 131% din PIB.