Mișcări interesante la Kremlin. Vechii parteneri ai lui Putin sunt pe rând îndepărtați
În ultima vreme de la Kremlin dispar tot mai mulți oameni considerați indispendabili până acum. Tot mai mulți analiști se întreabă dacă nu cumva totul e despre supremația pentru putere la vârf și mai ales jocurile privind viitorul țar.
Ultimul plecat suspect este Serghei Ivanov, fostul șef al Administrației Prezidențiale, un apropiat al lui Vladimir Putin încă de când erau colegi în fostul KGB.
Deocamdată, devine clar că sunt îndepărtați din preajma lui Putin și din funcții cheie cei care nu mai corespund viziunii președintelui rus. Însă, dificil de aflat pare să fie care sunt, de fapt, ţelurile lui Vladimir Putin.
Despre Serghei Ivanov, cel care a fost până săptămâna trecută șeful Administrației prezidențiale, s-a scris în presa occidentală de mai multe luni că ajunsese să-l îngrijoreze pe Putin în privința viselor sale de mărire, care mergeau până într-acolo încât să-i ia locul țarului.
Au fost colegi vreme de peste 40 de ani, la fostul KGB (au lucrat amândoi în Germania) și apoi FSB (Ivanov i-a fost adjunct), iar atunci când a început domnia lui Putin, Ivanov a fost ministru al apărării (2001-2007) și vicepremier între 2008-2011. În ultima vreme era șeful Administrației prezidențiale, exact postul din care Boris Elțân îl recrutase pe Putin pentru a-l desemna succesor.
PROMOTIE LA eMAG! CONSULTATI OFERTELE AICI!!!
După cum comentează cei de la The Economist, îndepărtarea lui Ivanov intervine într-un moment delicat. La mijlocul lui septembrie, în Rusia au loc alegeri parlamentare, în condițiile în care economia continuă să se deterioreze, tensiunile cu Ucraina au escaladat din cauza acuzațiilor legate de Crimeea, iar Rusia își întărește prezența în Orientul Mijlociu, lansând, săptămâna aceasta, bombe asupra Siriei folosind o bază iraniană
Un expert în problemele Kremlinului, Mark Galeotti, este citat de revista sus-amintită analizând mizele lui Putin. Ele se referă la poziția lui Putin în politica internă – eventuale alegeri anticipate prezidențiale, în cursul anului viitor, care i-ar înnoi mandatul lui Putin și, de pe baze noi, ar putea demara reforme economice. Galeotti mai spune că ar fi posibilă și o retragere a lui Putin în 2018, or, în acest caz, problema succesorului devine ardentă. Va reveni candidat Dmitri Medvedev sau Putin își caută un alt moștenitor?
Cei de la Oxford Analityca tocmai asta cred, că motivul pentru care a fost îndepărtat Ivanov este ambiția fostului șef al Administrației prezidențiale de a deveni viitorul președinte al Rusiei, la alegerile din 2018.
La rândul lor, cei de la Stratfor sunt de părere că o altă necunoscută în ecuația desemnării moștenitorului lui Putin este cine va câștiga influența în interiorul FSB.
Stratfor consideră că o anumită facțiune din FSB s-a eliberat de controlul lui Putin, iar această grupare ar fi reprezentată de Serghei Ivanov, șeful Consiliului de Securitate, Nicolai Patrușev și liderul Rosneft, Igor Sechin. Grupul de analiști de la Stratfor este de părere că în ultima vreme, loialitatea unora dintre oamenii influenți ai FSB este incertă și că, în ultimele luni, au fost deosebit de activi. Aceștia ar fi la originea dispariției, în martie 2015, a lui Putin din viața publică, imediat după asasinarea celui mai titrat dintre opozanții lui Putin, Boris Nemțov, când au apărut zvonuri că Vladimir Putin ar fi fost îndepărtat de la putere.
Neîncrederea lui Putin în vechii parteneri, care au atins statutul de egalitate cu el însuși, este evidentă. În ultima vreme, mai mulți loialiști au fost îndepărtați, iar problema este, din perspectiva țarului cu birou în Piața Roșie, cine vor fi noile figuri.
De pildă, oameni recrutați dinafara FSB și fără trecut de KGB, cum este exemplul șefului Gărzii Naționale (garda militară personală creată la începutul acestui an). Victor Zolotov, aflat în fruntea gărzii, este un fost bodyguard, cu aceeași ocupație fiind și trei dintre guvernatorii pe care Putin îi cunoștea personal și pe care i-a numit în ultima vreme. După cum au remarcat cei de la The Economist, numitorul comun nu este profesia lor, ci faptul că erau persoane pe care Putin le-a cunoscut personal.
Așa l-a cunoscut și l-a promovat și pe cel care i-a luat locul veteranului Serghei Ivanov. Șef al Administrației prezidențiale la 44 de ani ajungi dacă ai bunicul prim-secretar al Partidul Comunist al Uniunii Sovietice în Estonia. Anton Vaino, noua alegere a lui Putin, este diplomat de formație și și-a petrecut ani buni la ambasada Rusiei din Japonia, gestionând diferendul legat de Insulele Kurile.
Ajuns la departamentul protocolului prezidențial, Vaino s-a ocupat direct de agenda lui Putin, l-a însoțit în delegații și i-a ținut chiar și umbrela.
Cum anume se vor schimba lucrurile la Kremlin prin venirea lui Anton Vaino, nu sunt încă indicii, însă, după alegerile parlamentare, cu siguranță lucrurile se vor schimba.
Sursa: stiripesurse.ro