Metoda de a scăpa cu viață a soldaților ruși prinși în Ucraina. Au folosit-o în zeci de alte războaie
Istoricul Mădălin Honor amintește mai multe secvențe din invaziile Rusiei pe teritorii străine în ultimul secol care au în comun un aspect: rușii făcuți prizonieri declară la interogatorii că nu știau ce fac.
Hodor aduce în discuție invadarea Budapestei, în 1956, dar și din Praga - 1968. Adaugă că aceeași idee se propagă și în cazul războiului din Ucraina și că nu crede, fiind vorba despre ”o metodă veche de a te disculpa spunând că tu nu știi ce faci, că nu ești de aici, că ți-ai făcut tema in alt caiet”.
”In 1956 soldatii ruși capturați de luptătorii maghiari spuneau că ei nu știu ce caută la Budapesta. Că lor li se spusese că în Ungaria este o contrarevoluție și că ei trebuie să apere populația civilă.
In 1968 soldații ruși interpelați și apostrofați pe stradă de către praghezi spuneau că ei nu știu ce caută la Praga. Că li se spusese ca fac exerciții militare.
In 2022 imaginile postate și difuzate pe rețelele de socializare ne arată soldați ruși care spun că ei nu știu ce caută în Ucraina. Că li s-a spus că e o operațiune militara specială.
Vad că există mulți oameni care chiar cred (sunt și îndemnați să creadă în mod subtil) că soldații ruși sunt niste sărmane victime ale propagandei lui Putin. Că ei sărăcuții umbla prin Ucraina cu tancul, ucigând in dreapta și dărâmând în stânga pentru că nu știu ce fac. I-a pus Putin, ei nu au discernământ.
Nu intru in detalii căci e prea veche aceasta metoda de a te disculpa spunând că tu nu știi ce faci, că nu ești de aici, că ți-ai făcut tema in alt caiet. Au folosit-o sute de mii în zeci de alte războaie, masacre, acte de genocid.
Uite că eu unul nu cred. Eu nu cred că soldații ruși nu știu sărăcuții ce fac. Eu cred că știu ce fac”, scrie Hodor, pe Facebook.