MENIU

Partidul lui Merkel, eșec în alegerile regionale. Susținere pentru forțele antiimigrație

Partidul Angelei Merkel a pierdut alegerile în două din cele trei landuri disputate duminică - Saxonia-Anhalt, Renania-Palatinat și Baden-Wurttemberg, un semieșec care vine pe fondul crizei refugiaților și a nemulțumirii populației față de modul în care cancelarul a abordat această problemă. Între timp, partidul antiimigrație Alternativa pentru Germania a obținut, așa cum era de așteptat, o suținere importantă la urne.   

UPDATE: Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, dreapta populistă) ar fi obținut între 10 % și 23 % la alegerile care au avut loc duminică în landurile Renania-Palatinat, Baden-Württemberg și Saxonia-Anhalt, în timp ce partidul cancelarului Angela Merkel, Uniunea Creștin-Democrată (CDU), ar fi suferit o înfrângere în două landuri, potrivit primelor sondaje la ieșirea de la urne, relatează AFP, citată de Agerpres.

Populiștii AfD intră astfel în cele trei parlamente de land.

Conservatorii cancelarului Merkel au fost învinși îndeosebi în fief-ul lor istoric, Baden-Württemberg (vest), unde ar fi obținut 27,5 % dintre voturi.

Partidul lui Merkel a fost devansat de ecologiști, ''Verzii'', care ar fi obținut 32,55 % din voturi, după o campanie dominată de preocupările germanilor în legătură cu afluxul de refugiați.

Criza refugiaților, principalul subiect electoral

Alegătorii din trei landuri votează duminică în cadrul alegerilor regionale, iar dezbaterile electorale au fost dominate de un singur subiect - criza refugiaților. Pe fondul criticilor la adresa politicii ușilor deschise promovate de Angela Merkel, partidul său creștin-democrat (CDU) este sub asaltul stângii și a tânărului partid Alternativa pentru Germania (AfD).

Landurile Saxonia-Anhalt, Renania-Palatinat și Baden-Wurttemberg au împreună circa 17 milioane de locuitori, ceea ce înseamnă aproximativ o cincime din populația totală a Germaniei.

CDU ar putea câștiga cu greu alegerile din Saxonia-Anhalt.

Un sondaj de opinie dat publicității de postul de televiziune public ZDF arată că 'Alternativa pentru Germania' va obține în jur de 18% din voturi în Saxonia-Anhalt (estul Germaniei), ceea ce ar plasa-o pe poziția a treia în acest land, după CDU și Die Linke (extrema stângă), notează Reuters, citată de Agerpres.

În landul Baden-Wurttemberg (sud-vest), CDU conducea până de curând, dar Verzii sunt acum în avantaj.

11% din electorat ar urma să voteze cu AfD, în timp ce pe prima poziție s-ar plasa Verzii, creditați cu 32% din intențiile de vot, iar pe cea de-a doua — CDU, cu 29% din sufragii.

În landul Renania-Palatinat, CDU este umăr la umăr alături de social-democrați.

Conservatoarea Julia Klöckner (foto, alături de Merkel), care este văzută de unii comentatori drept o posibilă succesoare a lui Merkel, a făcut apel în ultimele zile la alegători să nu voteze pentru AfD pentru a nu facilita astfel o victorie a stângii.

În acest land, ultimele sondaje arată că pe primul loc ar urma să se plaseze Partidul Social-Democrat (SPD), cu 36% din voturi, urmat la mică distanță de partenerul său de guvernare CDU, cu 35% din sufragii și de AfD, cu 9%.

AfD este deja reprezentat în cinci dintre cele 16 parlamente regionale din Germania, dar formațiunea, apărută în 2013 ca un partid eurofob, încă nu este prezentă în niciunul dintre forurile legislative din cele trei landuri unde au loc alegeri duminică.

'Alternativa pentru Germania', care în campania electorală a folosit sloganuri precum ''Securizați frontierele! Opriți haosul azilului!'', a beneficiat de pe urma îngrijorării crescânde a germanilor față de afluxul de imigranți ajunși în Germania mai ales în ultimele șase luni.