MENIU

Marea Neagră, motiv de conflict diplomatic între Rusia, SUA și Marea Britanie

Foto arhivă

Tensiunile diplomatice între Rusia și principalele țări membre  NATO, SUA și Marea Britanie, se întețesc. Rușii acuză incitarea la începerea unui conflict în Marea Neagră și spun că își vor apăra granițele „folosind toate mijloacele posibile, inclusiv forţa militară”.

Viceministrul de externe Serghei Riabkov s-a exprimat la o zi după ce Moscova a avertizat Marea Britanie că va bombarda navele britanice în Marea Neagră dacă ceea ce a numit drept acţiuni provocatoare ale marinei britanice se vor repeta în largul coastei Crimeii, anexate de Rusia.

Agenţia de presă rusă RIA l-a citat pe Riabkov declarând că Washingtonul şi Londra alimentează conflictul în regiune prin neacceptarea Crimeei ca parte a Rusiei.

Rusia consideră peninsula parte a teritoriului său. Ea a anexat Crimeea în 2014, dar peninsula este recunoscută la nivel internaţional ca fiind parte a Ucrainei, aminteşte Reuters.

"Washingtonul şi Londra neagă realitatea (...) încercând să provoace conflicte", a declarat el. "Acestea sunt ape teritoriale ruseşti, aceasta este graniţa noastră. Pot confirma că noi o vom apăra cu toate mijloacele posibile, inclusiv militare", a adăugat Riabkov.

Rusia a anunţat miercuri că a tras focuri de avertisment şi a lansat bombe în calea unei nave de război britanice pentru a o alunga din apele Mării Negre în largul coastei Crimeii.

Marea Britanie a respins descrierea de către Rusia a incidentului. Potrivit Londrei, focurile de armă ar fi fost parte a unui "exerciţiu de artilerie" rus anunţat în prealabil şi nu a fost lansată nicio bombă.

Londra a confirmat că un distrugător britanic, HMS Defender, a navigat prin ceea ce a descris drept ape aparţinând Ucrainei.

Separat, Ministerul Apărării rus a anunţat vineri că începe exerciţii comune ale marinei şi forţelor aeriene în estul Mediteranei, unde Moscova operează o bază aeriană pe coasta Siriei.A

Mai multe articole despre: