Majoritatea germanilor vor ieșirea Greciei din Zona Euro, potrivit celui mai recent sondaj
Pentru prima oară în sondaje, majoritatea germanilor - 51% - se declară în favoarea ieșirii Greciei din zona euro, în condițiile în care Atena și creditorii săi nu reușesc să ajungă la un accord. Totuși, această poziţie nu se traduce printr-o neîncredere față de cancelarul federal, Angela Merkel, care se opune unei asemenea ieșiri. Astfel, Partidul Conservator al cancelarului continuă să se bucure de popularitate.
Nu mai puţin de 70% dintre persoanele intervievate în Germania s-au declarat împotriva unor noi concesii din partea Uniunii Europene (UE) pentru Grecia, potrivit “barometrului politic” al postului public ZDF, un studiu bilunar considerat printre cele mai serioase din Germania.
Doar 41% dintre ei doresc menținerea Greciei în zona euro, în condițiile în care 55% se pronunțau în favoarea rămânerii ei la începutul anului, înainte ca guvernul radical de stânga al lui Alexis Tsipras să inițieze negocieri laborioase cu creditorii țării, mai ales cu Uniunea Europeană. Negocierile vizează reforme structurale pe care Atena trebuie să le pună în aplicare, în schimbul deblocării altor 7 miliarde de euro din ajutorul financiar, înghețat de la începutul lui august 2014.
Chiar dacă până acum a adoptat un ton ferm față de greci, Angela Merkel nu încetează să-și reitereze opoziția față de o eventuală ieșire a Greciei din zona euro. Cu toate acestea, germanii nu par hotărâți să o facă să plătească prețul acestei politici, deoarece partidul său conservator, Uniunea Creștin-Democrată (CDU), se bucură încă de 41% din intențiile de vot.
Consecințele pe care un eventual “Grexit” le-ar putea avea asupra economiei germane le provoacă din ce în ce mai puține temeri germanilor. Astfel, 65% dintre ei sunt convinși că acest lucru va provoca foarte puține prejudicii sau deloc.
Rezultatul sondajului nu constituie, însă, o surpriză, în condiţiile în care presa germană se arată a fi tot mai ostilă liderilor greci, acuzați că sabotează discuțiile cu partenerii lor europeni prin faptul că refuză să pună în aplicare reforme în sistemul de pensii și pe piața muncii.
Studiul “Politbarometer” a fost realizat prin telefon în perioada 9-11 iunie, pe un eșantion reprezentativ de 1.230 de persoane.