MENIU

Măcel în Libia. Zile cumplite în războiul pentru Tripoli

Aproximativ 1.000 de persoane au fost ucise şi alte peste 5.000 rănite în confruntări de la începutul acum trei luni a ofensivei mareşalului Khalifa Haftar împotriva capitalei libiene Tripoli, a informat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), citată de AFP. Între timp, bilanţul raidului de marţi asupra unui centru de primire a migranţilor în apropiere de Tripoli a crescut la 53 de morţi, potrivit OMS, citată de Agerpres.

La 4 aprilie, trupele mareşalului Haftar, omul forte din estul libian, au lansat o ofensivă pentru preluarea controlului asupra capitalei Tripoli, sediul rivalului său, Guvernul de Uniune Naţională (GNA), recunoscut de către ONU.

Aproape 1.000 de persoane au fost ucise şi circa 5.000 rănite în luptele date la porţile Tripoli, a indicat OMS fără a preciza numărul exact al victimelor civile şi militare.

La Geneva, un purtător de cuvânt al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM) a precizat că şase copii figurează printre cei 53 de migranţi ucişi în centrul de refugiaţi de la Tajoura, o suburbie din estul Tripoli, aflată sub controlul GNA.

Potrivit acestui purtător de cuvânt, Joel Millman, "350 de migranţi, între care 20 de femei şi patru copii, se află închişi în continuare în acest centru".

Agenţiile ONU şi organizaţii umanitare îşi reafirmă în mod regulat opoziţia ca migranţii salvaţi pe Mediterana să fie readuşi în Libia, ţară cuprinsă de haos după căderea colonelului Muammar Gaddafi în 2011, şi unde ei sunt plasaţi "în detenţie arbitrară" sau se află la mila miliţiilor.

Aceste agenţii şi organizaţii şi-au exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la soarta a mii de migranţi şi refugiaţi aflaţi în "pericol în centrele de refugiaţi situate în apropierea zonelor unde au loc confruntări".

"Coordonatele acestor centre din Tripoli sunt bine cunoscute ambelor părţi aflate în conflict", a declarat la Geneva purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi, Charlie Yaxlie, apreciind că masacrul de la Tajoura a fost "o tragedie care nu trebuia niciodată să se întâmple".

GNA a acuzat forţele mareşalului Haftar de efectuarea raidului împotriva centrului de refugiaţi de la Tajoura, dar acestea au dezminţit. 

Mai multe articole despre:
Libia Haftar