Lovitură uriașă pentru Putin în războiul cu Ucraina: Comerțul cu diamante și bijuterii, interzis din 2024 - UE, sancțiuni majore pentru Rusia
Rusia se confruntă cu al 12-lea pachet de sancțiuni din partea statelor Uniunii Europene. Cele mai importante interdicții se referă la comerțul cu diamante și la gazul petrolier lichefiat.
Principalele interdicții UE vizează industria rusă de diamante într-o primă etapă. Astfel, este vorba despre diamantele naturale şi sintetice şi bijuterii, interzise din luna ianuarie a anului viitor, iar interdicția pentru diamante ruseşti tăiate în alte ţări începe din septembrie 2024. Moscova este acuzată de finanțarea unei importante părți a războiului din Ucraina cu ajutorul comerţului profitabil al diamantelor, cu o cifră de afaceri de aproximativ patru-cinci miliarde de dolari pe an.
Consiliul Uniunii Europene a adoptat al 12-lea pachet de sancţiuni contra Rusiei, a informat luni Comisia Europeană într-un comunicat, după ce Austria şi-a dat acordul final în acest weekend, transmite Reuters, potrivit agerpres.ro.
Pachetul de sancțiuni adoptat de UE se axează pe impunerea de interdicţii suplimentare la importuri şi exporturi, combatarea eludării sancţiunilor deja în vigoare şi umplerea lacunelor de până acum.
Printre altele, acest al 12-lea pachet impune interzicerea importului direct şi indirect, achiziţia sau transferul de diamante din Rusia şi introduce o nouă interdicţie asupra gazului petrolier lichefiat (GPL), care va viza importuri anuale de 1 miliarde de euro, arată comunicatul.
Pachetul adaugă 140 de persoane fizice şi entităţi din Rusia pe lista celor ale căror active sunt îngheţate, fiind vorba despre actori din armată, industria de apărare, companii militare private şi din sectorul IT.
Deşi Consiliul European a anunţat adoptarea acestui pachet săptămâna trecută, Austria şi-a dat acordul oficial doar după ce banca austriacă Raiffeisen Bank International a fost scoasă de pe o listă ucraineană a „sponsorilor internaţionali ai războiului”.
Ucraina a scos temporar banca de pe lista neagră „pe perioada consultărilor bilaterale care implică reprezentanţii Comisiei Europene”, se preciza într-un comunicat publicat sâmbătă pe site-ul guvernului ucrainean. Executivul UE a refuzat luni să comenteze cu privire la acest subiect.
Ungaria şi Grecia au întârziat în mod similar adoptarea pachetului anterior de sancţiuni pentru a obţine suspendarea de pe listă a unor companii din aceste ţări. Două companii de transport maritim greceşti se află în continuare în faza de suspendare pe site-ul Guvernului ucrainean, potrivit Reuters.