MENIU

Der Spiegel: Lista prietenilor Rusiei din Europa și legătura lor cu România

Steagul rusesc devine ce în ce mai popular printre extremiştii de dreapta ai Europei, fiind folosit de susţinători ai formaţiunii italiene Liga Nordului, de Pegida la Dresda şi, într-o variantă uşor modificată, de neonaziştii din Heidenau, Saxonia, scrie Spiegel Online, conform euractiv.ro. 

„Rusia construieşte o structură similară cu cea a Internaţionalei Comuniste” (Comintern), se arată într-un raport al serviciilor secrete cehe BIS.

În perioada sovietică, Moscova avea contacte prin Comintern cu comuniştii din străinătate pentru a-şi exercita în Occident şi pentru a furniza informatori serviciilor secrete sovietice. Spre deosebire de era sovietică, Moscova şi-a îndreptat atenţia spre formaţiunile de dreapta, nu de stânga.

Strategia rusă se bazează pe ideologia expansionistă a lui Aleksandr Dughin, consideră BIS. Aleksandr Dughin a fost de două ori în vizită în România. Cu ocazia vizitei din 2013, Dughin a trecut şi pe la fundaţia Titulescu a fostului premier Adrian Năstase.

În 2014, Aleksandr Dughin a avut o serie de întâlniri în zona Neamţ şi zona Suceava cu diverşi stareţi de mănăstiri din zonă, conform unor surse citate de euractiv.ro. Aceleaşi surse au precizat că Dughin s-a întâlnit la Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Dorna Arini cu Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Snagoveanul, primul înalt ierarh ortodox din istoria BOR cercetat penal. 

Pe lista prietenilor de dreapta ai Rusiei, prezentată de Spiegel Online, se află, printre alții, președintele Jobbik, Gabor Vona, Viktor Orban, Partidul Ataka din Bulgaria sau liderul partidului neonazist "Zori Aurii" din Grecia, Nikolaos Michaloliakos. 

Mai multe articole despre:
Rusia România Europa BOR Pegida