MENIU

Liderul din umbră al Poloniei pune un bancher la șefia guvernului înainte de atacul asupra justiției

Premierul desemnat Mateusz Morawiecki, alegerea lui Jaroslaw Kaczynski

Vicepremierul Mateusz Morawiecki, ministru de finanțe, o va înlocui pe Beata Szydlo, care a demisionat, în fruntea guvernului conservator naționalist din Polonia, a anunțat joi partidul Lege și Justiție (PiS) aflat la putere, transmite AFP. Mișcarea este opera șefului PiS Jaroslaw Kaczynski, adevăratul lider al Poloniei, și vine într-un moment sensibil pentru guvern, care trebuie să facă față criticilor opoziției și ale partenerilor internaționali în vreme ce încearcă să forțeze o reformă judiciară care e văzută ca un atac la adresa statului de drept. 

Rocada de la vârful guvernului este văzută ca o încercare a PiS de a îmbunătăți imaginea Poloniei după o perioadă în care guvernarea a fost ținta criticilor internaționale la adresa pliticii privind migrația, a discursului naționalist, dar și a reformelor judiciare care ar limita independența justiției. 

Purtătoarea de cuvânt a partidului, Beata Mazurek, a afirmat că este o schimbare necesară pentru a face față noilor provocări din politica externă și internă, fără să precizeze natura acestora.

Ultimele luni ale anului în curs au adus numeroase schimbări importante în situația internă și internațională, a mai afirmat Beata Mazurek.

"A fost, de asemenea, o evoluție a sarcinilor înscrise în marele nostru proiect pentru schimbări în bine (...) Acești factori au antrenat necesitatea de a corecta componența guvernului, inclusiv conducerea lui", a continuat ea, subliniind că Beata Szydlo va rămâne în cadrul guvernului.

Ea ar urma să ocupe o funcție de vicepremier. Potrivit agenției PAP, alte schimbări în cadrul executivului vor avea loc în luna ianuarie.

Cine este noul premier

Schimbarea șefei guvernului era discutată deja de câteva zile, dar speculațiile privind noul premier erau diverse, una dintre persoanele mențiopnate fiind chiar fondatorul partidului și liderul real al Poloniei, Jaroslaw Kaczynski.

În cele din urmă, Kaczynski însuși l-a desmenta pe Morawiecki la șefia Executivului.

Viitorul premier polonez, Mateusz Morawiecki, este un fost bancher și un adept convins al etatismului.

Fiu al unui fost opozant anticomunist radical, format la Universitatea din Wroclaw (sud-vest), el și-a continuat studiile economice și de drept în Statele Unite, Germania și Elveția, și are o vastă cultură generală.

În 2015, el a renunțat la postul profitabil de președinte al Bank Zachodni WBK (grupul Santander) pentru a intra în guvernul PiS ca ministru al dezvoltării și vicepremier. Din 2016, a preluat și portofoliul finanțelor, reamintește AFP.

Morawiecki, care beneficia de puteri semnificative în cadrul executivului, se afla deja într-un conflict cu fosta șefă a guvernului. 

Spre deosebire de Beata Szydlo, văzută drept o simplă executantă a directivelor lui Kaczynski, Morawiecki este considerat un politician abil, mai independent, și cu ambiții considerabile. 

Un context tensionat

Schimbarea de la vârful guvernului vine într-un moment tensionat pentru guvernarea PiS, care tocmai a respins în Parlament o moțiune de cenzură depusă de principalul partid de opoziție, Platforma Civică.

Vineri, majoritatea urma să reia eforturile de adoptare a două legi controversate despre care criticii spun că reprezintă un atac la adresa statului de drept.

Zeci de ONG-uri, printre care se numără Amnesty International, Fundația Helsinki pentru Drepturile Omului și Fundația Batory, au spus că propunerile conferă parlamentului aproape mână liberă în stabilirea componenței Curții Supreme și în modul de alegere a judecătorilor și "încalcă grav" Constituția.

Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă în vară și multe critici au venit din UE la adresa guvernului, când cele două proiecte au fost dezvăluite inițial.

În ciuda acestor critici, guvernul PiS se bucură în continuare de susținere, mulțumită creșterii economice și a alocațiilor sociale generoase acordate în ultimii ani populației.

Susținerea acesta va fi testată la urne în 2019, cu ocazia alegerilor parlamentare. 

surse: Financial Times, Agerpres