Liderii UE au căzut de acord: Ucraina va primi ajutorul de 50 de miliarde de euro. Zelenski: Este o "dovadă în plus a unităţii puternice a Uniunii"
Cele 27 de state membre UE au ajuns, joi, la un acord privind pachetul de 50 de miliarde de euro ajutor pentru Ucraina pe patru ani. Până în prezent, acest ajutor a fost blocat în mod vehement de premierul ungar Viktor Orban. Reacția Kievului nu s-a lăsat așteptată.
"Avem un acord. Unitate. Toţi cei 27 de lideri s-au pus de acord asupra unei anvelope suplimentare de 50 de miliarde de euro pentru a susţine Ucraina în cadrul bugetului UE. Acest acord garantează o finanţare stabilă, previzibilă şi pe termen lung pentru Ucraina. UE preia conducerea şi responsabilitatea în sprijinul pentru Ucraina; ştim care este miza", a transmis Michel pe rețeaua X, fostă Twitter, la începutul summit-ului extraordinar de la Bruxelles, relatează Agerpres.
Potrivit acordului ce survine la doar câteva săptămâni după veto-ul exprimat de Viktor Orban, liderii statelor UE "vor avea în fiecare an o dezbatere"privind implementarea acestei finanţări pentru Ucraina, care acoperă următorii patru ani.
Totodată, documentul mai arată că "dacă este necesar, în doi ani Consiliul European va invita Comisia să facă o propunere pentru revizuirea" finanţării.
Reamintim că, în ajunul summit-ului UE din decembrie, Comisia Europeană a decis deblocarea a 10 miliarde de euro pentru Ungaria ce fuseseră îngheţate până atunci. Însă alte 20 miliarde de euro destinate Ungariei rămân blocate, ca urmare a îngrijorărilor Bruxellesului legate în special de dreptul de azil în ţară, libertatea academică şi drepturile persoanelor LGBT+.
Potrivit unui diplomat european citat de Reuters, fondurile UE pentru Ungaria vor rămâne îngheţate, în pofida acordului convenit joi de liderii statelor membre privind suplimentarea asistenţei pentru Kiev.
Reacția lui Zelenski
Acordul statelor Uniunii Europene asupra unui ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina este o \"\"dovadă în plus a unităţii puternice a Uniunii Europene\"\", a declarat, joi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit AFP şi Reuters.
\"\"Este foarte important că decizia a fost luată de cei 27 de lideri, ceea ce dovedeşte încă o dată unitatea puternică a UE\"\", a scris Zelenski pe platforma X, fosta Twitter.
Liderul de la Kiev a apreciat că ajutorul \"\"va consolida stabilitatea economică şi financiară pe termen lung, ceea ce nu este mai puţin importantă decât asistenţa militară\"\" pentru Kiev în faţa invaziei ruse.
Liderii statelor UE i-au cerut constant Rusiei să înceteze imediat acţiunile militare, să-şi retragă necondiţionat toate forţele şi echipamentele militare din Ucraina şi să respecte deplin integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei.
Ca răspuns la agresiunea militară, Uniunea Europeană a extins masiv sancţiunile împotriva Rusiei, adăugând un număr semnificativ de persoane şi entităţi pe lista sancţiunilor şi adoptând măsuri restrictive fără precedent. Blocul comunitar european a dat dovadă de solidaritate şi i-a oferit Ucrainei sprijin umanitar, politic, financiar şi militar.
La 18 decembrie 2023, Consiliul a adoptat al 12-lea set de măsuri restrictive economice şi individuale având în vedere continuarea războiului de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei.