La 13 zile de la declanșarea războiului, Putin şi-ar putea intensifica ofensiva în Ucraina, în pofida dificultăţilor
Deși s-a împotmolit în Ucraina, Vladimir Putin nu se lasă și va continua ofensiva, spun șefii serviciilor americane de informaţii. Vestea bună este că șefii serviciilor din SUA nu au observat vreo schimbare în postura nucleară a Rusiei care să fie deosebită de cea detectată în crize internaţionale anterioare.
Şefii serviciilor americane de informaţii au considerat marţi puţin probabil ca preşedintele rus Vladimir Putin să fie descurajat şi că acesta şi-ar putea intensifica asaltul asupra Ucrainei, în pofida eşecurilor militare în desfăşurarea invaziei şi a dificultăţilor economice rezultate în urma sancţiunilor internaţionale, relatează Reuters.
''Evaluarea analiştilor noştri arată că este puţin probabil ca Putin să fie descurajat de asemenea eşecuri şi, dimpotrivă, el ar putea escalada'' conflictul, a declarat în timpul unei audieri în Comitetul de Informaţii al Camerei Reprezentanţilor şefa Comunităţii Naţionale de Informaţii a SUA (Director of National Intelligence - DNI), Avril Haines.
Ea a menţionat, pe de altă parte, că serviciile de informaţii ale Statelor Unite nu au observat vreo schimbare în postura nucleară a Rusiei care să fie deosebită de cea detectată în crize internaţionale anterioare.
Directorul CIA, William Burns, a împărtăşit la aceeaşi audiere evaluarea lui Avril Haines conform căreia Vladimir Putin nu va da înapoi. ''Cred că Putin este acum nervos şi nemulţumit. Probabil că va acţiona mai intens şi va încerca să spulbere armata ucraineană, fără a ţine cont de victimele civile'', avertizează şeful serviciului american de spionaj, care a confirmat că SUA şi Ucraina desfăşoară un ''schimb de informaţii intensiv''.
William Burns a mai subliniat că analiştii CIA nu văd cum ar putea Putin să-şi atingă scopul de a cuceri capitala Kiev şi de a-l înlocui acolo pe preşedintele Volodimir Zelenski cu o administraţie pro-rusă.
Vladimir Putin este ''hotărât să domine şi să controleze Ucraina'', dar a pornit războiul plecând de la un set de presupuneri care l-au făcut să creadă că Rusia va obţine un rezultat favorabil, a mai remarcat William Burns, care a enumerat patru evaluări greşite făcute de liderul de la Kremlin, relatează CNN.
În primul rând, Putin a plecat de la premisa că ucrainenii sunt slabi şi uşor de intimidat, astfel că vor opune o slabă rezistenţă.
În al doilea rând, preşedintele rus a crezut că europenii, în special Franţa şi Germania, au atenţia distrasă de alte probleme şi nu sunt dispuşi să-şi asume riscuri.
În al treilea rând, continuă William Burns, liderul de la Kremlin a crezut că a reuşit să facă economia rusă suficient de rezistentă în faţa sancţiunilor şi dispune de rezerve valutare solide.
În fine, Putin a fost prea încrezător că armata rusă s-a modernizat şi este capabilă să obţină rapid o victorie decisivă cu pierderi minime, a punctat directorul CIA greşelile făcute de preşedintele rus, care pe 24 februarie a ordonat o ''operaţiune militară specială'' în Ucraina, acuzând guvernul de la Kiev de abuzuri asupra rusofonilor din estul separatist al Ucrainei şi statele occidentale că au ignorat cererile Rusiei privind garanţiile de securitate.
După 13 zile de la declanşarea invaziei, înaintarea trupelor ruse stagnează şi în rândul acestora s-au înregistrat până în prezent între 2.000 şi 4.000 de morţi, conform estimării Pentagonului, care este mult sub cea de circa 12.000 de morţi avansată de Kiev, dar peste bilanţul de 498 de morţi anunţat de armata rusă miercurea trecută şi neactualizat de atunci.