MENIU

Kremlinul spune că Rusia nu ia în considerare utilizarea armelor nucleare. Occidentul, acuzat că interpretat greșit declarațiile Moscovei

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin

Rusia nu ia în considerare utilizarea armelor nucleare. O afirmă tare și răspicat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov. Afirmațiile sale vin să le contrazică pe cele ale președintelui Valdimir Putin, care a afirmat la finalul lunii spetembrie că Rusia își va apăra teritoriul cu toate mijloacele disponibile, inclusiv cu armele sale nucleare, dacă va fi atacată. 

Întrebat dacă este posibil ca Rusia să folosească o armă nucleară și dacă s-a discutat sau nu acest despre lucru până în prezent, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat că până și formularea unor astfel de întrebări este inacceptabilă, relatează Reuters.

„Dacă ați observat, nimeni din partea Rusiei nu discută acest subiect și nu l-a discutat”, a spus Peskov.

Mai mult, purtătorul de cuvânt al lui Putin a acuzat capitalele europene că discută despre problema nucleară și „escaladează astfel tensiunile într-o sferă complet inacceptabilă, nepermisă și potențial periculoasă”.

Invazia rusă în Ucraina a declanșat cea mai mare confruntare între Moscova și Occident de la Criza rachetelor din Cuba, în 1962, când cele două superputeri din Războiul Rece au fost cel mai aproape de un război nuclear intenționat.

Rusia și Statele Unite sunt de departe cele mai mari puteri nucleare, deținând împreună aproximativ 90% din focoasele nucleare din lume – suficient pentru a distruge planeta de mai multe ori.

La 21 septembrie, Putin a avertizat Occidentul că nu blufează atunci când a spus că ar fi pregătit să folosească arme nucleare pentru a apăra Rusia. La 30 septembrie, el a declarat că Statele Unite au creat un „precedent” prin lansarea a două bombe atomice asupra Japoniei în 1945.