MENIU

Kievul lansează o operaţiune "antiteroristă" împotriva separatiştilor din estul Ucrainei

<p>Ucraina: Armata anunță respingerea unui atac al rebelilor proruși contra aeroportului din Donețk</p>

Rusia are "proiecte brutale" pentru destabilizarea sudului şi estului Ucrainei, dincolo de bazinul minier al Donbas (est), devastat de o insurgenţă prorusă, a denunţat marţi preşedintele interimar Oleksandr Turcinov, citat de AFP. El a anunţat în special lansarea, marţi dimineaţa, a unei operaţiuni "antiteroriste în nordul regiunii Doneţk, care va fi desfăşurată gradual, responsabil şi cumpănit".

UPDATE: O coloană de blindate şi membri ai foţelor speciale ucrainene staţionau marţi la o distanţă de aproximativ 40 de kilometri de Slaviansk, o localitate situată în estul Ucrainei, care a trecut sâmbătă sub controlul unor grupări armate proruse, a constatat AFP.

Un jurnalist AFP a văzut aproximativ zece blindate, zece tancuri şi şapte vehicule care transportau "speţnaz", membri ai forţelor speciale, în apropiere de localitatea Izium, la aproximativ 40 de kilometri nord de Slaviansk.

UPDATE: Un prim batalion din cadrul Gărzii Naţionale a Ucrainei a fost trimis "pe front" în estul ţării, a anunţat marţi secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare Andreii Parubii, relatează AFP.

Acest batalion este format din voluntari care au făcut parte din unităţi de autoapărare de la Maidan, centrul mişcării de contestare, la Kiev, care a îndepărtat în februarie de la putere regimul prorus al fostului preşedinte Viktor Ianukovici, a subliniat Parubii într-un mesaj postat pe contul său de Facebook.

"Militarii sunt foarte combativi şi pregătiţi să apere Ucraina. Situaţia nu este simplă", adaugă Parubii, care a revenit de la Lugansk (est), unde afirmă că a petrecut o săptămână.

Lugansk face parte din bazinul minier Donbass, afectat de mai multe zile de o insurecţie armată prorusă. Insurgenţi deţin controlul, de la 6 aprilie, asupra sediului serviciilor speciale (SBU).
Insurgenţii au trecut la ofensivă luni, în estul Ucrainei, cerând ajutor lui Vladimir Putin împotriva Guvernului proeuropean de la Kiev.

Parlamentul ucrainean a aprobat în martie crearea unei Gărzi Naţionale, de până la 60.000 de membri, în urma anexării Peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia şi pe fundalul unor temeri cu privire la o invazie a armatei ruse în estul ţării.

Garda este însărcinată cu securitatea internă, a frontierelor şi lupta împotriva terorismului.
Ea se află în subordinea Ministerului de Interne şi va putea, astfel, să dea o mână de ajutor forţelor armate ucrainene şi celor aproximativ 130.000 de oameni care le alcătuiesc, majoritatea recruţi. Rusia dispune de o armată de 845.000 de militari.

Oleksandr Turcinov: Rusia vrea tot estul şi sudul Ucrainei

"Proiectele Rusiei au fost şi rămân brutale. Ei vor să inflameze nu numai Donbas, ci tot estul şi sudul Ucrainei din regiunea Harkov şi până în Odesa", a declarat preşedintele interimar Oleksandr Turcinov.

Insurgenţii proruşi înarmaţi au trecut la ofensivă, luni, în estul Ucrainei, cerându-i ajutor lui Vladimir Putin în faţa Guvernului proeuropean de la Kiev.

"Donbas se confruntă cu un pericol colosal. În plus faţă de speţnaz (unităţile de elită) ruse şi teritoriale, există sute de mii de ucraineni înşelaţi de propaganda rusă şi sute de mii de ucraineni nevinovaţi", a declarat Turcinov.

El a anunţat în special lansarea, marţi dimineaţa, a unei operaţiuni "antiteroriste în nordul regiunii Doneţk, care va fi desfăşurată gradual, responsabil şi cumpănit".

"Obiectivul acestei operaţiuni este de a proteja cetăţenii din Ucraina, de a opri teroarea, de a opri criminalitatea şi tentativele de dezmembrare a ţării", a conchis el.

Localitatea Slaviansk, oraş simbol al tensiunilor, unde grupări armate au preluat controlul, sâmbătă, asupra unor clădiri ale poliţiei, serviciilor de securitate şi municipalităţii, se află în nordul regiunii Doneţk.

Guvernul ucrainean a anunţat duminică lansarea unei "operaţiuni de mare anvergură" dar nicio operaţiune importantă nu a fost constatată până în prezent.

Avertismentul Rusiei

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a avertizat, marţi, la Beijing, că orice ordin "criminal" al autorităţilor ucrainene în vederea folosirii forţei împotriva separatiştilor proruşi din estul Ucrainei ar ameninţa dialogul prevăzut joi la Geneva, relatează AFP.

"Nu puteţi trimite tancurile şi, în acelaşi timp, să participaţi la dialog", a declarat ministrul Lavrov.

"Folosirea forţei ar anula ocazia oferită de reuniunea cvadripartită de la Geneva" programată pentru joi între Ucraina, Rusia, Statele Unite şi Uniunea Europeană în vederea detensionării crizei din Ucraina.

Mai multe articole despre:
Rusia Ucraina Kiev separatişti sloviansk