Joe Biden, declarații la indigo cu Zelenski, în războiul din Ucraina - Cum îl taxează pe PUTIN, după eșecul rușilor în Herson
Președintele american - Joe Biden ajunge la vorba lui Volodimir Zelenski. Liderul de la Casa Albă nu vede prea aproape sfârșitul războiului din Ucraina cu Vladimir Putin la putere, în Rusia.
Președintele Joe Biden nu crede că războiul din Ucraina se va sfârși prea curând. Întrebat de jurnaliști dacă este optimist în privința rezolvării conflictului Rusiei cu Ucraina, Joe Biden a dat un răspuns asemănător celor susținute în urmă cu o lună de președintele ucrainean - Volodimir Zelenski.
„Aveți speranța că conflictul cu Rusia și Ucraina se va rezolva, domnule președinte?”, au întrebat jurnaliștii.
„Uite, nu cred că conflictul cu Rusia și Ucraina se va rezolva până când Putin nu va pleca din Ucraina”, a declarat Joe Biden, potrivit Casei Albe.
Declarația a fost făcută joi seară, la plecarea de la Casa Albă, și vine chiar după ce Administraţia americană Biden i-ar fi cerut, în privat, lui Zelenski să se arate public mai deschis la negocierile cu Rusia lui Putin, potrivit surselor citate de The Washington Post. Prestigiosul cotidian preciza că solicitarea lui Biden nu urmărește obligarea Ucrainei de a intra imediat la negocieri, ci păstrarea sprijinului altor țări în război, din cauza crizei energetice, a exploziei prețurilor și a inflației. The Washington Post amintea că i s-ar fi cerut Kievului să renunțe la refuzul anunțat de a dialoga cu Rusia până când Putin nu va pleca de la Kremlin.
Zelenski declara la sfârșitul lunii septembrie că „Ucraina nu va negocia cu Rusia atât timp cât Putin este preşedintele Federaţiei Ruse. Vom negocia cu noul preşedinte al Rusiei”.
Anunțul ferm al lui Zelenski venea după ce Vladimir Putin a cerut din nou Ucrainei, la 30 septembrie, să depună armele și „să revină la masa negocierilor”, în urma anexării forțate a celor patru regiuni la Federația Rusă - Herson, Zaporojie, Lugansk, Donețk. Mutarea liderului de la Kremlin venea pe fondul unei armate ruse slăbite, a mobilizării parțiale decretate pentru războiul din Ucraina, dar și a puternicei contraofensive lansate de ucraineni în est și sud-est și a bombardamentelor nimicitoare rusești ce au urmat.
În prezent, una din cele patru regiuni anexate artificial și ilegal de Putin la Federația Rusă a fost oficial părăsită de ocupanții ruși. Moscova a anunțat miercuri, 9 noiembrie, retragerea oficială din Herson și regruparea pe malul stâng al Niprului, potrivit ministrului Apărării - Serghei Șoigu, sfătuit de noul comandant al Forțelor Armatei Ruse din Ucraina, Serghei Surovikin, numit de Putin la începutul lunii octombrie.