Surpriză în Italia. Premierul desemnat renunţă la formarea Guvernului
Italia. Premierul desemnat, Giuseppe Conte, a renunţat duminică la formarea unui Guvern.
Giuseppe Conte, un jurist fără experienţă politică, fusese desemnat premier miercuri.
Conte trebuia să confirme această numire şi să prezinte o listă de miniştri pe care şeful statului, Sergio Mattarella, să o accepte duminică pentru a deveni efectivă, scrie agerpres.ro.
Premierul desemnat a afirmat că a încercat din răsputeri să formeze un guvern și a precizat că s-a bucurat de întreaga susținere de la cei care urmau să-i devină parteneri de coaliție.
Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, a refuzat să numească un ministru al Economiei şi Finanţelor ostil monedei euro.
Liderii mişcărilor antisistem şi, respectiv, de extremă dreaptă din Italia, Luigi Di Maio şi Matteo Salvini, şi-au exprimat furia după ce premierul desemnat a renunţat la formarea guvernului.
"Am lucrat săptămâni pentru a face să se nască un guvern care să apere interesele cetăţenilor italieni. Dar cineva (la presiunea cui?) ne-a spus NU", a reacţionat Matteo Salvini, şeful Ligii (extremă dreaptă), pe reţelele sociale.
"Nu vom mai fi niciodată slugile nimănui. Italia nu este o colonie, nu suntem sclavii germanilor sau francezilor, ai spread-ului (diferenţa dintre dobânda împrumuturilor la zece ani pentru Germania şi Italia) sau ai finanţelor. Italienii mai întâi. Nu renunţ la nimic", a adăugat el, pe Facebook.
Luigi Di Maio, liderul Mişcării 5 stele (M5S, antisistem), a publicat o înregistrare video pe rețeaua de socializare în care a afirmat că ”există o mare problemă în Italia: democraţia", a afirmat el, apreciind ca de "neînţeles" veto-ul preşedintelui Sergio Mattarella în legătură cu Paolo Savona, un veteran al finanţelor şi fost ministru, care consideră însă că moneda euro este o "închisoare germană".
"Eram pregătiţi să guvernăm şi ni s-a spus nu, deoarece problema este că agenţiile de rating din întreaga Europă erau îngrijorate din cauza unui om care urma să devină ministru al economiei", a explicat el. "Atunci, să spunem clar că este inutil să mergem la vot, pentru că guvernele sunt făcute de agenţiile de rating, lobby-ul financiar şi bancar. Mereu aceiaşi", a mai spus Luigi Di Maio.