MENIU

Iranul l-a convocat pe ambasadorul britanic, după sechestrarea unui tanc petrolier în Gibraltar

Iranul l-a convocat pe ambasadorul britanic, după sechestrarea unui tanc petrolier în Gibraltar / Foto: Arhivă

Ambasadorul Marii Britanii la Teheran a fost convocat de autorităţile din Iran, în semn de protest faţă de sechestrarea unui tanc petrolier iranian în zona regiunii britanice Gibraltar, a declarat un oficial iranian.

Abbas Mousavi, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran, a catalogat acţiunea de sechestrare drept o "formă de piraterie" şi a cerut restituirea imediată a tancului petrolier, aflat sub pavilion panamez.

Mousavi a precizat că ambasadorul britanic Robert Macaire a fost convocat în legătură cu "sechestrarea ilegală" a tancului petrolier.

La cererea autorităţilor din Gibraltar, Marea Britanie a trimis un detaşament de 30 de infanterişti marini pentru a ajuta la oprirea şi sechestrarea navei despre care se crede că ar fi transportat petrol către o rafinărie din Siria, încălcând sancţiunile impuse de Uniunea Europeană regimului de la Damasc, notează mediafax.ro.

Nava Grace 1 a fost oprită în dimineaţa zilei de joi de către forţele de securitate din Gibraltar, ajutate de un detaşament de infanterişti marini britanici.

Potrivit unui comunicat al Guvernului din Gibraltar, existau suspiciuni rezonabile cu privire la faptul că petrolierul transporta petrol către rafinăria Banyas din Siria.

Mai multe articole despre:
petrolier